Petak, 2 prosinca, 2022

U BiH u 2021. proizvedeno 42,3 posto električne energije iz obnovljivih izvora

Pročitajte i ovo

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora (hidroelektrane, vjetroelekrtane, solarne elektrane i elektrane na biogas) u Bosni i Hercegovini u 2021. iznosila je 7.214 gigavatsati (GWh), odnosno 42,3 posto ukupne proizvodnje električne energije.

Iz Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK) potvrđeno je Feni da su u strukturi proizvodnje iz obnovljivih izvora u 2021. prednjačile velike hidroelektrane sa 6.313,99 GWh, a slijede male hidroelektrane sa 433,41 GWh, vjetroelekrtane sa 381,81 GWh, solarne elektrane sa 73,89 GWh, te elektrane na biogas i biomasu sa 11,34 GWh.

Prema podacima koje je 19. siječnja 2022. objavio Eurostat, udio energije iz obnovljivih izvora u bruto konačnoj potrošnji je na razini EU u 2020. dosegao je 22 posto. To je za dva postotna boda iznad cilja za 2020., kako je navedeno u Direktivi 2009/28/EZ o promociji upotrebe energije iz obnovljivih izvora.

U dokumentu “Indikativni plan razvoja proizvodnje 2022-2031” Neovisnog operatora sustava u Bosni i Hercegovini (NOSBiH) navedeno je da provedene analize upućuju na zaključak da je za sve scenarije potrošnje i planiranu proizvodnju postojećih i novih bilansiranih proizvodnih kapaciteta sa izgrađenim blokom 7 TE Tuzla, zadovoljen bilans električne energije, kao i da postoje značajni viškovi.

Međutim, u slučaju da ne dođe do izgradnje novog bloka 7 TE Tuzla, radi gašenja pet postojećih blokova u TE Tuzla i TE Kakanj bilans električne energije za viši scenarij potrošnje bi bio negativan u zadnjim godinama prognoze, tj. proizvodnja ne bi mogla zadovoljiti potrošnju električne energije u BiH.

To znači da bi za taj scenarij potrošnje potrebe Bosne i Hercegovine u zadnje dvije godine prognoze morale biti zadovoljene uvozom električne energije.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Osoba E.Đ. iz Viteza prijetila premijeru SŽ, pretresom mu pronašli automatsku pušku!

Jučer, 30. studenog 2022. godina obaviještena je Uprava policije MUP-a Županije Sarajevo da je Vlada Županije Sarajevo zaprimila pismenu...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo