Nedjelja, 3 srpnja, 2022

Tvrtka iz Busovače među TOP 50 brzorastućih u BiH

Pročitajte i ovo

Bosna i Hercegovina ima dosta brzorastućih tvrtki, a od svih njih najveći je broj onih koje se bave cestovnim prijevozom robe i to 6,25 posto. Iza njih je 4,4 posto onih koje se bave nespecijaliziranom trgovinom na veliko. Jedna među njima je iz Busovače, a riječ je o poduzeću Idex group d.o.o. Busovača.

Slijede djelatnosti apoteka sa 3,60 posto, inženjerske djelatnosti i s njima povezano tehničko savjetovanje kojih je 3,13 posto, a na kraju je tu računarsko programiranje kojeg predstavlja 2,97 brzorastućih tvrtki.

Podaci su ovo koje su realizacijom projekta “Brzorastuće tvrtke u BiH” dobile Poslovne novine i bonitetna agencija LRC. Pri izradi ove liste imali su nekoliko strogih kriterija koje su firme morale ispuniti, poput onih o rastu prihoda u posljednje tri godine, toga da su smanjivale broj zaposlenih te da su imale pozitivnu dobit i veću prosječnu godišnju stopu rasta od 10 posto. Ovaj put, kao referentne godine uzeli su prihode iz tri posljednja financijska izvještaja i to za 2018., 2019. i 2020. godinu.

“Prema analizi tvrtki koje imaju najveću godišnju stopu rasta (CAGR) u 2020. godini, a uzimajući u obzir njihov prihod iz 2020. godine, prvo mjesto pripada poljskoj firmi LPP BH d.o.o. Banja Luka, koja je ostvarila prihod od 11,9 milijuna KM. Ova modna tvrtka na bh. tržište je stigla 2018. godine donoseći nam poznate modne brendove Reserved, Cropp, House, Mohito i Sin Say. U region je LPP prvo stigao u Hrvatsku, zatim u Srbiju i na kraju u BiH, a samo u prvih devet mjeseci 2018. godine je ostvario rast neto profita od 36,5 posto u odnosu na godinu prije. Svojim najpoznatijim brendom Reserved LPP pokriva 20 europskih tržišta, a prisutan je u Aziji i na Bliskom istoku”, priopćeno je iz Poslovnih novina i LRC-a.

S ostvarenim prosječnim trogodišnjim rastom od 2.885 posto CAGR-a drugo mjesto pripada firmi Bulevar d.o.o. iz Kiseljaka, koja se bavi gradnjom stambenih objekata i koja je u 2020. oprihodovala 50,4 milijuna KM.

Treće mjesto u istoj kategoriji zauzela je bijeljinska firma Skiper Group d. o. o. Bijeljina, koja se bavi trgovinom na veliko mesom i mesnim proizvodima. Ova tvrtka je 2020. godine imala prihod od 2,5 milijuna KM i rast po CAGR-u od 2.715 posto.

Na rang-listi TOP 50 brzorastućih tvrtki po CAGR-u u 2020. godini, koje su ostvarile više od dva milijuna prihoda u 2018. i nastavile kontinuirani rast zaključno s krajem 2020. godine, prvo mjesto zauzima njemačka firma AFT Bosnia koja je u sastavu njemačke grupacije Automotive GmbH koja posluje u Živinicama i bavi se prodajom autodijelova. AFT Bosnia je 2018. godine ostvarila prihod od 2,3 milijuna KM, a već 2020. godine prihod se popeo na 33,026 milijuna KM, što je rast od 279 posto po CAGR-u.

“Poslovanje tvrtke AFT Bosnia nam pokazuje kako se zajedničkim snagama lokalne vlasti, koja je osigurala zemljište za izgradnju poslovne zone i privatnog kapitala, može i treba unaprijediti ekonomija. Pogoni firme AFT Bosnia su smješteni u poslovnoj zoni Ciljuge II u Živinicama, u kojoj je za samo nekoliko godina uloženo 70 milijuna KM”, priopćeno je.

Drugo i treće mjesto na ovoj tabeli zauzimaju tvrtke koje se bave izgradnjom stambenih i ostalih građevinskih objekata. Tako je na drugom mjestu tvrtka Gradnja Plus d.o.o. Banja Luka, koja je 2018. ostvarila prihod od 2,6 milijuna KM, a već dvije godine potom 18,6 milijuna KM prihoda, što je rast po CAGR-u 2020. od 165 posto.

Na trećem mjestu je tvrtka Enikon-Gradnja d.o.o. iz Zvornika, koja je 2018. imala prihod od četiri milijuna KM i u 2020. rast na 17,7 milijuna KM, što je rast po CAGR-u od 110 posto.

“Ova suha statistika nam pokazuje da su u jeku pandemije cvjetali biznisi koji se bave prodajom kvalitetnih modnih brendova, izgradnjom stambenih i nestambenih objekata i proizvodnjom autodijelova. Dok su mnogi bili u teškim problemima zbog lockdowna poput turizma, ugostiteljstva, hotelijerstva ili avioprometa, nekima pandemija nije otežavala posao, odnosno nije ni njima bilo lako poslovati, ali se na njih nije odnosilo totalno zatvaranje ekonomije. Zanimljivo je da se među brzorastućim tvrtkama, koje na bh. tržištu posluju duže od tri godine na visokoj poziciji, nalazi samo jedna koja se bavi računarskim programiranjem. To je tvrtka Virgin Pulse iz Tuzle, koja je 2018. imala prihod od 3,6 milijuna KM i u 2020. rast na 12,2 milijuna KM, odnosno rast po CAGR-u od 84 posto. Kad kažemo zanimljivo, mislimo na to da su svjetski trendovi takvi da su među brzorastućim tvrtkama obično one koje posluju u oblasti tehnologija i fintecha”, zaključak je izvještaja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Bolnica Travnik dočekala četvero novih specijalista u svom kadru: Dr. Šatrović organizirao prigodan prijem

U kabinetu direktora JU Bolnica Travnik, direktor ove Ustanove dr. Adnan Šatrović jučer je organizirao prijem za specijaliste koji...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo