spot_img
spot_imgspot_img
Petak, 23 veljače, 2024

Tvrdi da 80 kvadrata zagrije za 20 KM mjesečno: Ivan je izmislio novi način grijanja i troškovi su smiješni!? (VIDEO)

“Ušli smo u ovo iz hobija jer imamo dvije velike kuće koje grijemo na toplotne pumpe i to odlično funkcionira, ali grijanje na magnete je pet puta isplativije”

Grijanje na pelet, uz pomoć toplotnih pumpi, solarnih panela, inverter klima itd, sve su to rješenja novije generacije koja zahtijevaju ne tako male troškove, a grijanje na magnete o kojem je posljednjih godina zbog ekonomičnosti bilo dosta riječi, stiglo je i na ove prostore.

U radionici poznatog slavonskog inovatora Ivana Jakobovića nastao je pre nekoliko godina izum o kojem su hrvatski mediji dosta pisali, a pažnju je privukao svima koji muku muče s visokim računima za grijanje tijekom zimskih mjeseci. Ovaj Slavonac prethodno se proslavio postrojenjem za biodizel sa nula posto sumpora, dok je njegov naknadni izum grijanja na magnete, zainteresirao i programere iz jedne domaće kompanije.

“Htjeli smo da napravimo neku drugu mašinu, ali ona nije ispala kako smo očekivali, pa nam je potpuno slučajno palo na pamet da napravimo nešto novo i probamo da li grijanje na magnete stvarno radi”, priča suvlasnik kompanije koji je po zanimanju programer.

“Ušli smo u ovo iz hobija jer imamo dvije velike kuće koje grijemo na toplotne pumpe i to odlično funkcionira, ali grijanje na magnete je pet puta isplativije”, ističe naš sugovornik koji potom objašnjava i princip funkcioniranja ovog uređaja. Međutim, iako je sistem svakako interesantan sa tehničke strane, ostaje pitanje praktične upotrebe i mogućnosti instalacije.

“Na osovinu elektromotora postavi se disk sa stalnim magnetima koji se potom okreću, a iznad njih se stavi bakarna ploča koju oni potom zagrijevaju. Prema prvim mjerenjima koja su izvršena, za grijanje kuće od 200 i više kvadrata mjesečni troškovi iznose negdje oko 15 eura. Računica govori da je grijanje na magnete jeftinije od toplotnih pumpi otprilike pet puta, a s obzirom na to da je pelet pet puta skuplji od toplotnih pumpi, ispada da je grijanje na pelet 25 puta skuplje u odnosu na magnete”, priča naš sugovornik koji napominje da mjesečno za dvije obične prostorije koje grije na pelet potroši 320 eura.

Ipak, ovakav vid grijanje nije pogodan za zagrijavanje stanova jer proizvodi dosta buke, te je rezerviran za kuće, točnije za podrumske prostorije.

“Za sada u Srbiji postoji nekoliko ljudi koji se griju na magnete više od četiri godine. Baš nam se javio čovjek koji vikendicu od 80 kvadrata grije po cijeni od 1.200 dinara mjesečno” (20 KM), kaže naš sugovornik koji napominje da je sve više onih koji se interesiraju za prelazak na ovakav vid grijanja.

Svakako, početno ulaganje i u ovom slučaju postoji, a prema riječima našeg sugovornika, instalacija uređaja koji grije uz pomoć magneta košta oko 2.000 eura, ali je potrebno i pronaći majstore sa adekvatnim znanjem koji bi takav uređaj mogli da vam instaliraju u kući.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM