Tvorci cjepiva protiv korone najavili: Cjepivo protiv raka moguće do 2030.

 
Cjepivo koja cilja na rak moglo bi biti dostupno prije kraja ovog desetljeća, smatraju Ugur Sahin i Ozlem Tureci, bračni par koji stoji iza jedne od prvih cjepiva protiv covid-19.

Profesorica Tureci opisala je kako se mRNA tehnologija u srcu BioNTechovog cjepiva protiv covida može prenamijeniti tako da potakne imunološki sustav da napada stanice raka umjesto da napada koronaviruse.

Upitan kada bi cjepivo protiv raka temeljeno na mRNA moglo biti spremno za upotrebu kod pacijenata, profesor Sahin je rekao da bi moglo biti dostupno “prije 2030. godine”.

MRNA Covid cjepivo djeluje prenoseći genetske upute za bezopasne šiljaste proteine ​​na covid virusu u tijelo. Upute preuzimaju stanice koje izbacuju šiljasti protein. Ti se proteini, ili antigeni, zatim koriste kao “traženi posteri” – govoreći protutijelima imunološkog sustava i drugim obrambenim sustavima, što trebaju tražiti i napadati, prenosi Klix.

Isti pristup može se primijeniti da se imunološki sustav pokrene da traži i uništi stanice raka, rekao je Türeci, glavni medicinski službenik BioNTecha. Umjesto da nosi kod koji identificira viruse, cjepivo sadrži genetske upute za antigene raka, proteine ​​koji prožimaju površine tumorskih stanica.

BioNTech je radio na mRNA cjepiva protiv raka prije izbijanja pandemije, ali kompanija se okrenula proizvodnji cjepiva protiv Covida suočena s globalnom krizom. Kompanija sada ima nekoliko cjepiva protiv raka u kliničkim ispitivanjima.

Njemačka kompanija se nada da će razviti tretmane za rak crijeva, melanom i druge vrste raka, ali pred njima su značajne prepreke. Stanice raka koje čine tumore mogu biti načičkane širokim spektrom različitih proteina, što čini izuzetno teškim napraviti cjepivo koje cilja na sve stanice raka, a ne na zdrava tkiva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Više od pet milijardi mobitela ove će godine postati otpad

Nogometaši Busovače igrali nerješeno na gostovanju u Kiseljaku