spot_img
Nedjelja, 3 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Turizam se vratio u BiH: Turisti iz stranih zemalja ponovno posjećuju BiH u velikom broju

Dolaskom toplijih dana i ukidanjem mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa, turisti iz svih dijelova svijeta sve više posjećuju Sarajevo, ali i druge gradove u Bosni i Hercegovini, piše Anadolija.

Posljednjih nekoliko tjedana posebno je primjetan povećan broj turista na ulicama bosanskohercegovačke prijestolnice. Turisti su posebno zainteresirani za Baščaršiju i stari dio Sarajeva, ali i druge dijelove glavnog grada BiH.

Kako prenosi Anadolija, nakon mjera i blokada koje su bile na snazi u protekle dvije godine zbog pandemije koronavirusa, očigledno je da se život ponovno vraća na sarajevske ulice, ali i u druge gradove u Bosni i Hercegovini, a to potvrđuju i zvaničnici podaci o turističkim posjetama.

U periodu siječanj – travanj 2022. turisti su ostvarili 316.236 posjeta Bosni i Hercegovini, što je više za 74,6 posto u odnosu na isti period prošle godine, objavila je državna Agencija za statistiku. Istovremeno ostvareno je 704.709 noćenja, što je više za 64,5 posto u odnosu na isti period 2021. godine.

Broj noćenja domaćih turista viši je za 13,5 posto, dok je broj noćenja stranih turista viši za 140,6 posto u odnosu na isti period 2021. godine. U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 41,3 posto dok je 58,7 posto učešće stranih turista.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske (25,6 posto), Srbije (24,6 posto), Slovenije (7,4 posto), Njemačke (4,5 posto), Crne Gore (4,2 posto), Turkiye (3,6 poto) i Austrije (2,8 posto), što je ukupno 72,7 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 27,3 posto noćenja, zaključuju .

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM