Tri četvrtine stanovništva razmišlja o odlasku iz zemlje?!

Oni koji školuju kadar za rad u inozemstvu kažu da je, nakon kratkotrajnog zastoja u prvom valu, odlazak ponovo moguć, ali se odvija sporije. 

 

Pandemija koronavirusa, koja je zaustavila mnoge procese u svijetu, nije značajno utjecala na ”epidemiju” odlaska iz Bosne i Hercegovine, objavila je BHRT navodeći kako je zanimanje za prekvalifikaciju i odlazak iz zemlje i dalje je veliki.

Ana Rikanović iz Bijeljine nakon prekvalifikacije za zanimanje medicinski tehničar otišla je u Njemačku kako bi izvršila nostrifikaciju diplome i raspitala se o mogućim ponudama za zaposlenje. Onda se dogodila pandemija korona virusa. ”Ja sam se, bukvalno, posljednjim letom koji je organiziran vratila kući. Oni koji su se u tom momentu zadesili u Njemačkoj imali su mogućnost da ostanu, ja tu mogućnost nisam iskoristila”, rekla je.

Kriza izazvana pandemijom samo je privremeno usporila proces odlaska iz zemlje, ali ga nije zaustavila. Odjel za vize Veleposlanstva Njemačke u Sarajevu radi sa strankama, a podnošenje zahtjeva za vizu i zakazivanje termina trenutno je moguće za više kategorija. Oni koji školuju kadar za rad u inozemstvu kažu da je, nakon kratkotrajnog zastoja u prvom valu, odlazak ponovo moguć, ali se odvija sporije.

Goran Poletan, iz Centra za obrazovanje odraslih u Bijeljini kaže kako je, što se tiče odlaska u inozemstvo vezano za medicinare tijekom pandemije, bilo malih zastoja od ožujka do svibnja. ”Sad je odlazak u inozemstvo sasvim normalan. Zastoj je najveći kod nas u veleposlanstvima, ljudi odu tamo, završe papirologiju, nostrifikaciju diplome, probni rad i onda se čeka termin u veleposlanstvu”, rekao je Poletan.

Iz ove ustanove dodaju da upis i prekvalifikacija onih koji tek planiraju odlazak teku bez problema, a zanimanje nije ništa manje nego ranije, kažu u Centru za obrazovanje odraslih u Bijeljini. S druge strane, oni koji su spremni za zaposlenje u inozemstvu, naoružani strpljenjem čekaju termin u veleposlanstvu.

Posljednji podaci Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine o broju osoba sa srednjom medicinskom školom govore da ih je oko 7.500 nezaposlenih.

”Većini njih plan je odlazak u inozemstvo. S druge strane, s koronom ili bez nje, podaci su pokazali da ukupno tri četvrtine stanovništva razmišlja o odlasku iz zemlje”, navodi BHRT. –

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

FOTO| Članovi PD “TIM” Busovača za vikend pješačili na Pridolce – 1200 m/nv

respiratori srebrena malina

Detalji optužnice: Za što se terete Novalić, Milićević, Solak i Hodžić