Travnik: Koncert uz misli Ive Andrića

U petak, 30. listopada 2015. u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage u Katoličkom školskom centru “Petar Barbarić ” u Travniku održat će se koncert uz misli Ive Andrića.

Na koncertu, koji počinje u 18 sati, nastupit će Darko Dujmušić i Vedran Kolasević, te učenici KŠC-a uz prigodne recitacije iz Andrićevoga opusa. Činjenica je da se koncerti ovakvog sastava vrlo rijetko izvode u našoj zemlji i čini ovaj događaj još ekskluzivnijim. Ulaz na koncert je slobodan.

Vedran Kolasević rođen je u Travniku 17. 4. 1992. Još od malih nogu pokazao je interes za glazbu. Prve korake u glazbi je započeo u Osnovnoj muzičkoj školi Travnik na instrumentu harmonika. S 13. godina usporedo je počeo svirati u Duhačkom orkestru Travnik gdje je imao prvi dodir s trubom. Čim je počeo svirati trubu nastavnik Emir Maličević primijetio je njegove kvalitete i sposobnosti. Uskoro se upisuje na odsjek trube u Osnovnoj muzičkoj školi Travnik po nagovoru istog nastavnika te završava u jednoj godini dva razreda kako bi zadovoljio minimalne zahtjeve upisati Srednju muzičku školu u Zenici. Tu počinje s profesionalnom karijerom sviranja trube u klasi prof. Arnesa Bajramovića. Kroz školovanje u Zenici sudjelovao je na mnogim manifestacijama gdje je izvodio razna djela za trubu među kojim su značajnije izvedbe s Kamernim simfonijskim orkestrom Zenica. U isto vrijeme bio je član dva duhačka orkestra s kojima je imao mnogo nastupa. U tijeku školovanja u Srednjoj muzičkoj školi Zenica sudjelovao je na takmičenju kamernih sastava gdje je osvojio prvo mjesto, a na takmičenju solista osvojio je prvo mjesto. Po završetku srednje škole odlazi studirati na Muzičku akademiju u Sarajevu u klasi prof. Daria Teskere gdje je trenutno završna godina Prvog ciklusa.

Darko Dujmušić rođen je 10. 4. 1985.g. u Travniku, muzičko obrazovanje je stekao u Osnovnoj i Srednjoj glazbenoj školi Jakova Gotovca u Novom Travniku, u klasama Aide Kaimović i Lejle Alajbegović. Dobitnik je nekoliko nagrada na federalnim i međunarodnim takmičenjima. Godine 2004. na Festivalu muzike F. Chopina u Tuzli ostaje zapažen kao dobitnik nagrade za najbolju interpretaciju. Godine 2005. na Osmom natjecanju učenika i studenata FBiH u Tuzli, kao maturant, osvaja treću nagradu u akademskoj kategoriji. Studije klavira započeo je u Sarajevu 2005. u klasi red.prof. Svetlane Claidze na Muzičkoj akademiji u Sarajevu gdje je diplomirao i magistrirao u istoj klasi. Godine 2007. sudjelovao je na međunarodnom festivalu “Sarajevska zima”, iste godine nastupa sa Sarajevskom filharmonijom izvodeći Bachov koncert za klavir i orkestar u d molu pod dirigentskom palicom prof. Julija Marića. Dobitnik je stipendije Barokne akademije u Beču gdje se usavršavao kod Jory Vinikoura na čembalu i kod Jeremy Josepha na basso continuo. Na Prvom međunarodnom takmičenju učenika i studenata u Sarajevu 2008. osvojio je 11. nagradu. Dobitnik je specijalnog priznanja fondacije “Karim Zaimović” za izuzetan kulturni doprinos Sarajevu i BiH. Također je aktivan i kao orguljaš, svirao je na svečanoj kolaudaciji u crkvi Presvetog Trojstva u Sarajevu prigodom dobivanja novih orgulja i na prvom koncertu orguljske muzike u izvođenju studenata s akademije. Mnogobrojni masterklasi kao i stručna usavršavanja obilježeni su radom s eminentnim svjetskim pijanistima: Jeffrey Swan (SAD), Jerome Lowenthal (SAD), Ursula Oppens (SAD), Nadia Spachenko (SAD), Gregor Vidovich (Njemačka), Rita Kinka (Srbija), Aleksandra Romanić (BiH), Vladimir Krpan (Hrvatska), Colin Stone (Velika Britanija), Aleksandar Serdar (Srbija), Solističke koncerte njeguje diljem BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji. Austriji i Kanadi. Također se bavi naučno-istraživačkim radom, njegovi radovi su objavljeni u periodičnom glasilu za liturgijsku glazbu “Magnificat” iz Sarajeva.

Trenutno djeluje kao nastavnik klavira u OGŠ Jakova Gotovca u Novom Travniku, te se privatno usavršava kod renomiranog pijaniste Aleksandra Serdara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Rostovo

Na lokalitetu Rostovo počela ekshumacija bugojanskih Hrvata

Vrijesak

Ljekovito bilje – Strnjuva ili vrijesak