Tomislav Cvitanušić ide na vrh svijeta

Alpinist, triatlonac i bh. Ironman Tomislav Cvitanušić na konferenciji za novinare objavio je da 31. ožujka kreće u pohod na najviši vrh na svijetu – na Mount Everest.

Za ovaj uspon pripremao se dugo, a u sklopu tih priprema nedavno se popeo po drugi put na planinu Kilimandžaro, najviši vrh Afrike (5,895m), prenosi Fena.

San svakog visokogorca je da se jednom u životu popenje na krov svijeta, pa je to i moja želja odavno. Sada sam spreman, ali iza mene je dug put priprema. Imao sam dobre učitelje i njima trebam zahvaliti za sve što sam do sada postigao, ali i za ono što tek slijedi. Spreman sam i fizički i psihički da se popenjem na vrh svijeta. Želim ovaj uspon odraditi do kraja i da bude uspješan, da se na taj način zahvalim svima koji su vjerovali u mene, koji su mi pomagali, ali i podržavali me cijelim mojim putem, kazao je Cvitanušić.

Jedan od učitelja od kojih je Cvitanušić učio je Muhamed Gafić, čovjek koji je bio član jugoslovenske ekspedicije koja se 1979. godine popela na Mount Everest. On osobno to nije uspio, ali se može pohvaliti da je na tom putu dosta pomogao dvojici kolega iz ekspedicije koji su uspjeli da dođu do vrha.

Za mene je to bilo kao da sam ušao u finale Olimpijskih igara. Bio sam jedan od dvojice sudionika iz Bosne i Hercegovine u ekspediciji i samim time i čast je bila veća. Mnogo izazova smo imali na našem putu ka vrhu, ali cilj nam je svima bio jedan, a to je izaći na vrh preko zapadnog grebena, što je do tada bila nemoguća misija, istaknuo je Gafić.

S obzirom na to da je pomagao Cvitanušiću u dosadašnjim pripremama, Gafić kaže kako smatra da je spreman za ovaj zahtjevni pothvat i kako vjeruje da će uspjeti u svom naumu, a on je spreman i dalje pomoći mu koliko može.

Prvi Bosanac i Hercegovac koji se popeo na vrh Mount Everesta Petar Pećanac kazao je kako se taj osjećaj kada je već bio na vrhu ne može opisati riječima.

To je bila moja životna želja i drago mi je što sam je uspio ostvariti. Nije bilo nimalo lako i sigurno je da čovjek u takvim trenucima pomisli i ‘što je meni ovo sve trebalo’, pa čak na trenutak i da odustane, ali ja sam imao takav mentalni sklop da sam znao što želim i samo sam radio na tome da taj cilj i ostvarim. Uspio sam i to je bilo moje ostvarenje dugogodišnjeg sna, poručio je Pećanac.

Iako je svjestan da je pred njim težak zadatak i da će njegov uspon na Mount Everest biti vrlo značajan, Cvitanušić ipak želi izaći na ovaj vrh bez velike pompe.

Želim iskazati i poštovanje narodu Sherpa koji pomaže svim entuzijastima koji žele makar pokušati popeti se na vrh Mount Everesta, da im pokažem našu kulturu i da zajedno s njima proslavim svoj, nadam se, uspješno ispunjen cilj. Također, želim ovo uraditi na siguran način, da učinim ponosnim one od kojih sam učio, ali i sve koji me podržavaju, zaključio je Cvitanušić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Pater Stjepan Ivan Horvat: Lijepo je odreći se nečega, ali korizma je puno više od toga

Borjana Krišto: Fokus je ispunjavanje 14 prioriteta