Tjedan međureligijskog dijaloga u Zenici

Prigodom obilježavanja Tjedna međureligijskog dijaloga, u ponedjeljak 6. veljače, u Zenici su se okupili vjerski predstavnici Katoličke i Pravoslavne Crkve, te Jevrejske i Islamske zajednice.

Ovakvi susreti, uz brojne aktivnosti i inicijativa koje se ostvaruju tijekom godine zajedničkim djelovanjem vjerskih zajednica i Crkava u Zenici, postali su lijepa tradicija. Susreti su uvijek prilika za razmjenu mišljenja, upoznavanje i djelatnu brigu jednih za duge, putem čega se ostvaruje mogućnost za jaču povezanost.

Vjerski predstavnici ovom prilikom istaknuli su važnost ustrajnosti u dijalogu, kroz otvoren um i srce, te istinsko vjerovanje u vrijednosti zajedničkog života i poštovanja, bez kojih niti jedno dobro nije moguće.

„A kako bi mir uistinu učinili dijelom naše realnosti, potrebne su hrabrost i žrtva te spremnost da ih se podnese i iznese do kraja. Sve one koji su skeptični, vrlo često opravdano kada je riječ o provođenju ovih riječi u djelo, podsjetili su na primjere malenih zajednica; Izraelaca u Egiptu, ili male grupe apostola, ili male grupe ashaba – onih zajednica koje su svijet pobijedile svojom hrabrošću i jasnim opredjeljenjem za mir.

Važno pitanje koje se danas nameće je, ima li mjesta za drugoga? U ovom svijetu? U našim srcima? Ukoliko odgovor na ovo pitanje bude negativan, onda je slijedeće što ćemo se morati zapitati – prije ili kasnije – ima li i gdje mjesta za mene i potom – postojim li ja uopće? Jer, tko sam ja ako me nitko ne prihvata i ne priznaje da jesam.

Očito je da s nekim vjerskim zajednicama dijelimo gotovo isti sadržaj vjere, a od drugih nas razdvajaju pravi teološki ponori koje ne treba zatrpavati ni ravnati, nego premostiti. Premostiti ljudskošću!

Iako smo mi ‘narod tvrde šije’, zarobljen u ranama  prošlosti, moramo imati svijest kako smo svi na istom brodu i da se nitko ne spašava sam.
Jesmo li svjesni naše odgovornosti za mir u ovim našim ‘lako zapaljivim’ društvima? ‘Neutralnih’ nema: Ili ćemo dodavati ulje na vatru ili ćemo skidati cigle sa zidova koji nas razdvajaju i ugrađivati ih u mostove, kako to čine mnogi pojedinci“, poručili su povodom Tjedan međureligijskog dijaloga iz Zenice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Katedrala u Iskenderunu se potpuno urušila u zemljotresu

Nova drama za Hrvate u Zambiji: Zaustavljeni su u zračnoj luci i odvedeno?