Tijekom dana se očekuje povećanje vodostaja rijeka u središnjoj Bosni

0
209
Vodostaj rijeka na području Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona koje je jučer uslijed kiše bilo pogođeno poplavama na određenim područjima je u tendenciji opadanja.

S obzirom da je noć prošla bez kišnih padalina vodostaj rijeke Bosne i njenih pritoka kao i bujičnih potoka je prema informacijama hidrološkog sustava u BiH u tendenciji opadanja.

Prema posljednjem izvještaju Civilne zaštite ZDK u mjestima Jagodići, Janjac, i Vardište u slivu rijeke Kočeve, došlo je do začepljenja ispod mostova i odvodnih cijevi i došlo je do preljevanja iste po putnoj infrastrukturi i prijetila plavljenju stambenih objekata. Također, u mjestu Seoci, sliv Babine rijeke, se začepila odvodna cijev i prouzrokovala izljevanje iste po putnoj infrastrukturi.

U mjestu Pepelari jučer je pokrenuto i klizište koje ugrožava putnu komunikaciju prema ovom mjestu. Na području Maglaja rijeke Fojnica i Jablanica su poplavile nekoliko kuća, ali su nakon mehanizacije na terenu očišćena korita te se voda povukla. Na području Kaknja sanirano je klizište koje je ugrožavalo komunikaciju prema mjestu Arnauti, a nastavljene su i druge aktivnosti na čišćenju korita rijeka i potoka kako bi se spriječile veće štete.

U Srednjobosanskom kantonu stanje je jutros mirnije. Lašva je uslijed povećanja vodostaja u toku jučerašnjeg dana srušila mostove i poplavila određena područja i putnu komunikaciju, ali nisu zabilježene veće štete po stanovništvu.

U tijeku dana očekuje se novo povećanje vodostaja s obzirom na kišu koja je počela padati, a sve službe civilnih zaštita i pružanja pomoći stanovništvu u slučaju poplava su u stanju pripravnosti.

centralna.ba