Taste Atlas izabrao najbolja peciva na svijetu: Među njima i četiri jela iz BiH

Taste Atlas, svjetska enciklopedija tradicionalnih jela, predstavila je listu najbolje ocijenjenih peciva na svijetu, a na njoj su se našla čak četiri bosanska jela, odnosno četiri varijante jednog jela – pite.

Naime, među 100 najboljih peciva ubrojane su se zeljanica, burek, sirnica i krompiruša.

Najbolju poziciju – 13. mjesto – zauzela je zeljanica, a prate je burek na 18. sirnica na 31. i krompiruša na 52. mjestu.

– Iako većina mještana tvrdi da se samo burek sa mljevenim junećim mesom može nazvati burekom, isto jelo se pojavljuje i s drugim punjenjima, a ove druge varijante su poznate pod različitim nazivima. Jelo je izuzetno popularno na cijelom Balkanu, iako je u Bosni i Hercegovini kulturni značaj ove svakodnevne namirnice neuporediv i najbolje je sažet u brojnim lokalnim poslovicama koje govore da ako žena zna napraviti dobar burek, ima pravo na brak – navedeno je na stranici tasteatlas.com.

Taste Atlas spaja autentične recepte, recenzije kritičara hrane i istraživačke članke o popularnim sastojcima i jelima, a po istom principu nastala je i lista najboljih peciva na svijetu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Bravooo: Martina Čondra i Edin Smaka najbolji sportaši Busovače za 2022. godinu

U ABF-u održana psihološka radionica „Ljubav prema sebi – kako osnažiti svoje samopouzdanje“