- Marketing -
Subota, 27 studenoga, 2021

Svjetski dan posvojenja: Kakva je procedura u BiH?

Pročitajte i ovo

Udruga policajaca Hrvatskih branitelja u BiH posjetila Vukovar u povodu 30. obljetnice pada Vukovara

Izaslanstvo predvođeno Josipom Marićem, predsjednikom Udruge policajaca Hrvatskih branitelja u BiH, umirovljenim policajcem i nekadašnjim zapovjednikom PS Busovača, sudjelovalo...

Sutra predstavljanje Udruge Betty iz Busovače u povodu 2. rođendana!

Udruga Betty iz Busovače ove godine slavi svoj 2. rođendan, odnosno drugu godišnjicu od osnivanja!  Tim povodom, u dvorani Kino...

ŽUPNE OBAVIJESTI: 34. nedjelja kroz godinu- Sestre franjevke slave zaštitnika svoje kongregacije

ŽUPNE OBAVIJESTI 34. Nedjelja kroz godinu – Krist Kralj - 21. 11. 2021. 1. Danas je 34. nedjelja kroz godinu –...
Svjetski dan posvojenja obilježava se 9. studenog. Cilj obilježavanja ovog dana je senzibilizacija javnosti i podizanje svijesti o važnosti obiteljskog okruženja za psihosocijalni razvoj svakog djeteta.

Dajući djetetu dom, dajemo mu i priliku za bolju i sretniju budućnost i odrastanje u skladu sa vrijednostima obiteljskog života. Veliki broj djece u BiH živi bez roditeljske skrbi. Približno polovina njih odrasta u određenim ustanovama. Novinari Federalne televizije istražili su procedure za posvajanje djece u BiH.

Dug je i težak put do dječjeg zagrljaja

Zahtjeva za posvajanje djece u Bosni i Hercegovini je puno više u odnosu na broj usvojene djece. Proces posvajanja u BiH je kompliciran, a problem je i to što sva djeca iz domova nisu podobna za posvajanje. Dijete se smatra podobnim za posvajanje tek nakon što socijalni radnici utvrde da nema nikakve šanse da će odrastati u biološkoj obitelji. Tek njih 30 je usvojeno U domovima za djecu i mlade bez roditeljske skrbi, prema podacima Agencije za statistiku BiH, u 2020. godini boravilo je 1.103 djece.

Tek njih 30 je usvojeno

- Marketing -

– 13 dječaka i 17 djevojčica. Najčešće su to djeca uzrasta do 10 godina. Od tog broja čak 18 djece je usvojeno kao djeca napuštena od roditelja. Na posvajanje idu djeca koja pripadaju nekoj od sljedećih kategorija: djeca čiji roditelji nisu živi, djeca nepoznatih roditelja, djeca roditelja lišenih roditeljskih prava, djeca roditelja spriječenih da vrše roditeljsku dužnost, djeca ugrožena obiteljskom situacijom te djeca napuštena od oba roditelja. Nepoznanica je i koliko točno obitelji u BiH želi usvojiti dijete jer ne postoji jedinstvena baza podataka ni registar potencijalnih usvojitelja ni u jednom entitetu, a činjenica da se potencijalna usvojiteljska obitelj može prijaviti u više centara za socijalni rad u BiH, kojih u BiH zemlji ima više od 120, dodatno otežava dolazak do brojčanih podataka.

Uvjeti za posvajanje

Uvjeti za posvajanje maloljetne djece u FBiH propisani su Obiteljskim zakonom Federacije BiH, a ukratko, riječ je o sljedećem: da su podnositelji zahtjeva prije svega psihofizički zdrave osobe, da su državljani BiH (u izuzetnim situacijama i stranci), da nisu stariji od 45 godina, da nisu kažnjavani i da im nije oduzeto pravo na roditeljsko staranje, da imaju riješeno stambeno pitanje, da imaju dovoljno prihoda za izdržavanje djeteta. Zanimljiv je podatak da često imamo više evidentiranih potencijalnih usvojitelja nego djece koja ispunjavaju zakonom propisane uvjete za posvajanje. U svakom slučaju ovo je izuzetno osjetljiva i važna tema kojoj treba posvetiti više pozornosti u smislu zakonske regulative i sustavnog rješenja, ali i ne zaboraviti da se ipak radi o malim osobama, koje pripadaju najosjetljivijim kategorijama društva. Do nas je hoćemo li im omogućiti da ostvare sav svoj potencijal, navodi Federalna televizija.

- Marketing -

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Večeras počinje manifestacija “Božić u Busovači”

❄ Sve je spremno za početak manifestacije „Božić u Busovači“ koja će zasigurno uljepšati početak Adventa i ove blagdanske...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo