spot_img
spot_img
Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Svjetski dan pčela u Busovači: Šaban Srebrenica i Gradska knjižnica organizirali predavanje

U ponedjeljak, 20. svibnja, Busovača je obilježila Svjetski dan pčela. Iskusni pčelar Šaban Srebrenica, u suradnji s Gradskom knjižnicom, održao je predavanje s ciljem povećanja svijesti o važnosti pčela.

Predavanju su prisustvovali učenici drugog razreda, poljoprivredni i agroturistički tehničari. Tema ovogodišnjeg predavanja bila je “Pčela u suradnji s mladima”, naglašavajući važnost uključivanja mladih u pčelarstvo.

Pčele imaju ključnu ulogu u održavanju ravnoteže u prirodi i očuvanju okoliša. One su najvažnija bića na planeti, jer bez njih nema oprašivanja, nema plodova, nema hrane, a samim time ni ljudi. Prema procjenama, oko 80% cvjetnica ovisi o oprašivanju putem insekata, pri čemu su pčele najvažniji oprašivači u mnogim ekosustavima.

Mnogi od lijekova, kako konvencionalnih tako i alternativnih, potječu od oprašenih biljaka. Čak i pamuk, biljka od koje se proizvodi tekstil, ovisi o oprašivanju pčela.

Predavanje je završilo porukom o važnosti očuvanja pčela i poticanju mladih da se uključe u pčelarstvo, čime se direktno doprinosi očuvanju ekološke ravnoteže i održivosti okoliša.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti