- Marketing -
Četvrtak, 23 rujna, 2021
- Marketing -

Svjetski dan borbe protiv hepatitisa: Svakih 30 sekundi u svijetu jedna osoba izgubi život

Pročitajte i ovo

Održano prvo sinodsko zasjedanje Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije

Članovi Skupštine Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije u subotu, 18. rujna u prostorijama Svećeničkog doma u Sarajevu održali su prvo...

Odigrano 9. kolo pub kviza općeg znanja u Beer Baru: Opća 2 uzela kviz u samoj završnici, Darunovcima 4. mjesto

U Beer Baru u Busovači odigrano je 9. kolo pub kviz lige. 9 različitih kategorija i 6 različitih nagrada.  "Kažu...

VIDEO: Njemica i Austrijanka obnovile Bosansku kuću u Varešu

Bosansku kuću staru preko 200 godina u Očevji kod Vareša obnovile su Njemica Kristina, Austrijanka Veronika sa muževima Ivicom...
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odredila je 28. srpnja kao dan obilježavanja borbe protiv hepatitisa. Ovaj je dan izabran u čast rođendana nobelovca profesora Bloomberg-a, Nobelovca zaslužnog za otkriće hepatitisa B.

Danas se svjetska javnost mobilizira, pod jednom temom, sloganom za poduzimanje mjera i podizanje svijesti o globalnom opterećenju virusnog hepatitisa, kako bi utjecala na stvarne promjene koje bi zajednički olakšale prevenciju, dijagnozu i liječenje virusnog hepatitisa, ali također podižu svijest o važnosti znanja.

Kronični hepatitis B i C glavni su uzrok ciroze i raka jetre te najčešći razlog za transplantaciju jetre u Europi.

Najniži rizik za obolevanje od hepatitisa B i C se registruje kod dece uzrasta do 19 godina. Najviši rizik je u uzrasnoj grupi  30–39 godina za hronični hepatitis C, i u uzrasnim grupama preko 40 godina za hronični hepatitis B (sa dvostruko većom zastupljenošću muškaraca u odnosu na žene).

Prema najnovijim podacima SZO-a, godišnje se registrira oko 3 milijuna novih infekcija uzrokovanih virusom hepatitisa B i C, pa čak i u trenutnoj epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj infekcijom COVID-19, zbog komplikacija virusnih hepatitisa B i C te povezanih s hepatitisom bolesti, svakih 30 sekundi jedna osoba umre.

Zato je ovogodišnja tema slogan “Hepatitis ne može čekati”.

- Advertisement -

Hepatitis B i C javljaju se u svim dijelovima svijeta, a njihova učestalost varira od jednog do drugog zemljopisnog područja, kao i između različitih skupina stanovništva unutar određenih zemljopisnih područja.

WHO procjenjuje da oko 300 milijuna ljudi trenutno živi s virusnim hepatitisom, a da toga nisu svjesni. Nadzor nad virusnim hepatitisom otežava činjenica da su ove infekcije često bez simptoma u akutnoj fazi, a kronični oblici bolesti, koji su posebno česti kod hepatitisa C, kasno se otkrivaju.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Slovenija će Bosni i Hercegovini donirati još 100 tisuća doza Pfizera

Vlada Republike Slovenije donijela je odluku o donaciji 100.620 doza Pfizerovih cjepiva protiv koronavirusa Bosni i Hercegovini. Vlada je zadužila...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo