Svi za 5, kviz spretnosti i znanja! U prvom ciklusu i učenici OŠ “Busovača”!

0
113
Federalna televizija s ponosom najavljuje početak emitiranja kviza spretnosti i znanja, koji će nas vratiti u zlatno doba televizije, kada su veliki obrazovno-zabavni projekti za djecu okupljali cijele obitelji pred malim ekranima.

Riječ je o projektu koji je uključuje velike produkcijske i studijske kapacitete, na kojem aktivno radi više od 50 ljudi, a od pilot emisije, pa do kraja prvog ciklusa, očekuje se učešće oko 700 učenika.

Ovaj projekt Redakcije programa za djecu i mlade Federalne televizije, kviz znanja i spretnosti SVI ZA 5, u prvom ciklusu okuplja djecu iz osam osnovnih škola i to iz Busovače, Hadžića, Jablanice, Novog Travnika, Prozor-Rame, Sarajeva, Visokog i Zenice.

U svakoj od sedam emisija prvog ciklusa natjecat će se po dvije škole u osam igara. U suradnji s Redakcijom, direktori i nastavnici iz svih škola su kreirali posebne petočlane timove, po jedan učenik od petog do devetog razreda. Prilikom realizacije ovog projekta, ekipa Federalne televizije je naišla i na podršku lokalne zajednice. Načelnici općina, kojima pripadaju škole koje sudjeluju u takmičenju, osigurali su sudionicima prijevoz na snimanja.

U procesu razvoja projekta ostvarena je posebna suradnja sa sarajevskim školama „Meša Selimović“, „Behaudin Selmanović“, „Prva osnovna škola Ilidža“ i „Čengić Vila 1“ čiji su nastavnici i đaci surađivali na testiranju igara, a sve igre, koje sadržajem podliježu nastavnom planu i programu, kreirane su u suradnji s Udruženjem učitelja Kantona Sarajevo.

Iza svojevrsne himne projekta stoji bend „Helem Nejse“. Voditelj kviza, najpopularnije TV lice u dječjem svijetu, Elvir Hadžijamaković – Lilo otpjevao je pjesmu „Svi za 5“ koja otkriva i moto ovog serijala o kojem Lilo kaže:

„Moto Svi za 5 i 5 za sve ustvari znači da cijela škola navija za svoj tim a da tim radi za promociju i dobrobit cijele škole. Drugoplasirani i prvoplasirani u našem prvom ciklusu, zahvaljujući Raiffeisen banci, obnovit će svoj bibliotekarski fond. Na ovaj način, u vremenu pametnih telefona i YouTubea, želimo ponovo istaknuti neophodnost povratka pisanoj riječi. Nakon sedam godina koje sam proveo putujući po Bosni i Hercegovini za potrebe našeg serijala „U zmajevom gnijezdu“, mogu posvjedočiti da nisam pronašao školu u kojoj bibliotekarski fond zadovoljava sve potrebe nastavnog plana i programa.“

Prilikom kreiranja koncepta i razrade igara ideja vodilja uredničkog tima Redakcije programa za djecu i mlade bila je težnja za bježanjem od mnoštva „pametnih uređaja“ zahvaljujući kojima je primjetan trend izostanka porodične komunikacije na dnevnoj osnovi. O samim igrama Lilo kaže:

„Naša želja je bila da današnje generacije fizički pokrenemo u našoj sjajnoj scenografskoj areni. Htjeli smo ih navesti na trag našeg djetinjstva u kojem su igre bile sasvim drugačije, društvene, humane i intelektualno motivirajuće. Mogu samo reći da sam se ja istinski zabavljao obnašajući ulogu svojevrsnog joker igrača za svaki tim i da sam već sada siguran da će me rad s djecom koju smo ugostili obilježiti za sva vremena.“

voditelj: Elvir Hadžijamaković – Lilo

urednica i scenaristica: Vanja Avdić – Čabrić

urednica: Lejla Imamović

producentica: Azra Fazlić

grafički dizajn: Adnan Dedić

izrada softvera za igrice i bodovanje: Muhamed Bajramović

kostimografkinja: Sanja Džeba

scenografkinja: Igrid Mihajlović

reditelj: Nihad Lubovac

urednik Redakcije: Boris Šiber

federalna.ba/Press RTVFBiH

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here