spot_img
spot_img
Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Sve više umirovljenika radi, najstariji zaposleni ima 95 godina

Poslednjih nekoliko godina sve je više umirovljenika koji, umjesto da nakon godina rada uživaju u mirovini, nastavljaju raditi. U Republici Srpskoj iz godine u godinu raste broj zaposlenih umirovljenika, pa ih je sada, prema evidencijama, više od 8 tisuća.

Iako je radni vijek proveo kao kulturni radnik i na više rukovodećih pozicija, za Milana Radića iz Bijeljine odlazak u mirovinu nije značio i prestanak rada. Rad u kulturi zamijenio je poslovima vozača i radnika u proizvodnji, javlja BHRT.

– U mirovini sam već petu godinu, znate i sami da su prosvjeta, kultura i zdravstvo na nižim plaćama, tako da moja mirovina nije mogla zadovoljiti moje potrebe, a ujedno, htio sam raditi, da dopunim financije. I žena radi povremeno, nema stalni posao, kasnije sam dobio djecu, oni su studenti…, kaže Radić.

Prema podacima Fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske, broj umirovljenika koji nastavljaju raditi i nakon ostvarenog prava na mirovinu iz godine u godinu raste.

U prošloj godini Fond MIO RS evidentirao je 8053 osiguranika/korisnika koji su zaposleni u građevinarstvu, prometu, prehrambenoj industriji i slično. Kao glavni razlog navode niske mirovine.

Građani, kažu da teško žive.

Osiguranici koji su u Republici Srpskoj ostvarili 15 godina staža od početka godina primaju mirovinu od 300 maraka, dok je s druge strane iznos najviše mirovine 3288 maraka.

– To je u rasponu od 300 do 601 marke. Oni koji imaju do 15 godina staža – oni primaju mirovinu u visini od 50 posto prosječne mirovine i takvih je oko 16 000, od 15 do 20 godina ima negdje oko 6500 do 7000 i taj iznos je 60% od prosječne mirovine isplaćene u prosincu prošle godine, a od 20 do 30 godina je oko 8000 umirovljenika, kaže direktor Fonda MIO Republike Srpske Mladen Milić.

Da građani u Republici Srpskoj uveliko rade i aktivni su i u trećoj životnoj dobi, potvrđuje i podatak da najstariji zaposleni umirovljenik u Republici Srpskoj ima čak 95 godina.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti