Subota, 8 svibnja, 2021

Svakodnevna konzumacija gljiva može smanjiti rizik oboljenja od raka – za čak 45 posto

Pročitajte i ovo

Preko 100.000 doza Pfizer cjepiva dolazi u BiH i prije nego je planirano

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić i ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije za Europu Hans Henri P. Kluge, koji boravi u...

Odluka Upravnog suda: Istospolni parovi mogu postati posvojitelji

Istospolni parovi u Hrvatskoj mogu na procjenu da postanu posvojitelji Udruga Dugina obitelj u srijedu je potvrdila da i životni...

Mrtav pijan u Hrvatskoj vozio bez dvije gume

Policija je u Mirkovcima, predgrađu Vinkovaca, zaustavila 44-godišnjeg muškarca koji je s 2.23 promila alkohola u krvi vozio automobil...
Novo je istraživanje Instituta za rak Penn State pokazalo da je samo 18 grama gljive – otprilike jedna gljiva srednje veličine dnevno- moglo biti dovoljno da se rizik od raznih karcinoma smanji za čak 45 posto.

Istraživači su naime analizirali 17 različitih studija objavljenih između 1966. i 2020. godine, kako bi utvrdili postoji li već uočena veza između konzumacije gljiva i razvoja karcinoma – posebno raka dojke.

Otkrili su da gljive donekle mogu organizam zaštititi od razvoja nekih malignih stanica, vjerojatno zbog visokog udjela vitaminima, hranjivih tvari i antioksidansa.

Inače, znanstvenici tvrde da se u zadnje vrijeme sve više istražuju razni benefiti koje gljive imaju na organizam, a već ih se povezivalo sa smanjenjem rizika od raka prostate i grlića vrata maternice, te s poboljšanjem različitih moždanih funkcija.

–  Gljive su najveći prehrambeni izvor ergotioneina, jedinstvenog snažnog antioksidansa koji je i svojevrsni ‘stanični zaštitnik’, pa bitnu ulogu imaju i u obrani od bolesti i u čuvanju organizma od prijevremenog starenja, pa pomažu odgoditi pojave poput gubitka kolagena ili stvaranja bora… – rekao je za Metro autor studije koautor studije John Richie.

On napominje kako se ne treba previše opterećivati s vrstama jer su istraživači otkrili da sve vrste gljiva uključene u prehranu smanjuju rizik od raka, a tek će buduće studije precizirali s kojim to mehanizmima postižu i kako točno sprječavaju razvoj različitih tipova karcinoma.

- Advertisement -

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Busovačka autorica Mirjana Jezildžić promovira knjigu “Od početka do početka”

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” podružnica Busovača će se održati promocija knjige  “Od početka do početka”  busovačke autorice Mirjane Jezildžić. Nakladnici: HKD Napredak podružnica...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo