spot_img

Sutra obilježavanje 31. obljetnice stradanja “Konvoja života” za Lašvansku dolinu

Dana 15. lipnja ove godine obilježava se tužna, ali važna obljetnica – 31 godina od stradanja dvadesetog po redu “Konvoja života” za Lašvansku dolinu. Na taj dan 1993. godine, na mjestu Busovačke staje, snage Armije BiH izvele su zasjedu u kojoj je mučki ubijeno 18, a preko 20 pripadnika HVO-a i civila iz pratnje konvoja je teže ili lakše ranjeno.

“Konvoji života” bili su vitalna karika u opskrbi hranom, opremom i drugim materijalnim sredstvima za hrvatski narod i branitelje koji su bili potpuno opkoljeni u Lašvanskoj dolini. Samarice su hrabro prevozile potrebne resurse kroz planinske vrhove i teško pristupačan teren, suočavajući se s velikim rizikom.

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB općine Busovača, u suradnji sa općinskim strukturama vlasti, Župnim uredom, političkim predstavnicima HNS-a, predstavnicima Prvog pješačkog puka i Ministarstva obrane, organizira komemorativni skup s misom zadušnicom kako bi odali počast svim stradalnicima tog tragičnog događaja. Organizatori izražavaju nadu da će se brojni građani odazvati i svojom nazočnošću uveličati ovaj važan skup.

Protokol obilježavanja bit će sljedeći:

15. lipnja 2023. (subota)
10:30 – Polaganje vijenaca
11:00 – Misa za sve poginule

“Ovo je prilika da se zajedno sjećamo hrabrih ljudi koji su riskirali svoje živote kako bi pružili pomoć i podršku ljudima u potrebi. Neka njihova žrtva nikada ne bude zaboravljena, a njihov primjer hrabrosti i humanosti neka nas nadahne da njegujemo mir, solidarnost i suživot među narodima”, poručuju iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Busovača.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti