spot_img

Epidemija se stabilizira u FBiH, razmatrat će se i skraćivanje zabrane kretanja

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić održao je jučer online sastanak sa županijskim premijerima, s ciljem harmonizacije i zajedničkog djelovanja u FBiH usljed prevazilaženja situacije prouzročene pandemijom koronavirusa, a kojem je nazočio i imunolog akademik Jasenko Karamehić.

Prema posljednjim podacima zdravstvenih institucija epidemiološka situacija na području Federacije BiH se stabilizira, a u posljednjih sedam dana zabilježeno je i smanjenje novih potvrđenih slučajeva za 21 posto. Tjedni indikatori također pokazuju da se broj smrtnih slučajeva u Federaciji BiH smanjio za 11 posto. Na razini Federacije sedmodnevna incidenca je smanjena za 21,3 posto i na 100 tisuća stanovnika s današnjim danom iznosi 255 slučajeva. Najveća je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Bosansko-podrinjskoj županiji.

Prema izvještajima županijskih premijera i ministara zdravstva epidemiološka situacija u županijama ide ka blagoj fazi poboljšanja. Kako su istaknuli, HNŽ nakon šestotjednog uzastopnog rasta, te trotjednog stagniranja, u posljednjem tjednu bilježi usporen rast novooboljelih.

U SŽ podaci ukazuju na poboljšanje, a u posljednja dva dana ta županija ima dnevno manje od stotinu novooboljelih. Epidemiološke mjere i dalje ostaju iste, uz blago popuštanje u pojedinim županijama.  Premijer Novalić je izvijestio županijske premijere o poduzetim aktivnostima Federalne vlade i Zavoda za javno zdravstvo FBiH na nabavci cjepiva protiv koronavirusa za potrebe građana Federacije, a riječ je o nabavci cjepiva od ruskih, kineskih i američkih proizvođača. Također je upoznao prisutne o mogućnostima upotrebe brzih testova za Covid-19, a o čemu je tijekom proteklog vikenda razgovarao s direktorom turske kompanije “Oncosem”.

– Federalno ministarstvo zdravstva će izraditi sinhronizirane aktivnosti kako bi se na području Federacije počeli primjenjivati brzi testovi, koji su veoma značajni u obavljanju svakodnevnih aktivnosti gospodarskim i drugim poslovnim subjektima, a čija primjena se pokazala korisnom i u drugim djelatnostima na teritoriji zemlje i određenih regija – kazao je premijer Novalić.

Dodao je da se PCR testovi kao referentni primjenjuju i dalje, posebno u zdravstvenom sektoru, kao i prilikom kretanja izvan granica. Iz županija je dan i prijedlog da se ograničenje kretanja građana u FBiH s 21 sat pomjeri na 23 sata navečer do pet sati ujutro. Federalni premijer će ovaj prijedlog o pomjeranju termina za ograničenje kretanja građana na cijelom teritoriju FBiH uputiti Kriznom stožeru Federalnog ministarstva zdravstva na razmatranje, uz ostavljanje mogućnosti županijskim vladama i stožerima uvođenja restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u županiji, odnosno općini.

Današnjem sastanku su nazočili i zamjenici federalnog premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača, županijski ministri zdravstva, te predstavnik Vlade Brčko Distrikta BiH, a naredni je zakazan za sljedeći ponedjeljak.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti