Subota, 28 svibnja, 2022

Stubaste jabuke – hit među voćkama

Pročitajte i ovo

Stubaste jabuke su omiljene i popularne iz više razloga, ali prvenstveno jer su dekorativne i zauzimaju malo prostora. Idealne su za sadnju u hobističkim voćnjacima i okućnicama, te na vikendicama.

Stubaste jabuke imaju vitku i usku krošnju, bez sekundarnih grana. Dugo stablo oko kojeg se nalazi cvat i plodovi dalje sadnicama poseban izgled. Zbog osvijetljenosti krošnje plodovi su uvijek intenzivnije obojani u odnosu na druge voćne vrste. Odrasle voćke narastu do tri metra i pogodne su za berbu plodova sa zemlje, bez upotrebe ljestava.

Za uspješan uzgoj i zadovoljavajući prinos potrebno je odabrati prave sorte. Prilikom izbora treba voditi računa da je jabuka stranooplodna voćna vrsta i da se pored osnovne sorte moraju posaditi i oprašivači.

Najkrupnije plodove ima sorta Rumeno vreteno, koja sazrijeva krajem kolovoza i početkom rujna. Svake godine rađa obilno, ali nikad ne prerodi, jer sorta sama regulira optimalno opterećenje opadanjem plodova. Slatko-kiselog je okusa. Jednako zastupljena je i sorta Đerdan, koja sazrijeva sredinom rujna. Plodovi su srednje krupnoće, žute boje i veoma atraktivnog oblika.

Prilikom sadnje, sadnice se ne prikraćuju, a sade se na razmaku pola metra voćka od voćke, koliko iznosi i međuredni razmak. U drugoj i narednim godinama stubaste jabuke počinju rađati, a od pete godine rod se ustali na 10 do 15 kilograma plodova po stablu. Stubaste jabuke se minimalno orezuju, rezidba se svodi samo na prorjeđivanje cvjetnih pupoljaka.

 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Savjeti za nove roditelje: Evo kako najlakše podrignuti bebu

Novorođene bebe hrane se malo i često, tijekom dana i noći, što znači da novopečeni roditelji mogu očekivati ​​da...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo