spot_img
Petak, 8 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Stručnjaci složno protiv ukidanja lockdowna

Cijeli vikend trajat će razgovori zdravstvenih stručnjaka i znanstvenika s predstavnicima austrijske vlade oko odluke eventualnog ukidanja ili pooštravanja lockdowna od 24. siječnja. Stručnjaci koji na osnovu znanstvenih podataka savjetuju Vladu su na konferenciji za medije u subotu složno bili protiv ukidanja mjere lockdowna.

Prema riječima vicerektora Medicinskog sveučilišta (MedUni) u Beču Oswalda Wagnera, brojke novozaraženih su za popuštanje mjera „iz naše perspektive previsoke“. Trenutna sedmodnevna incidencija zaraženih na 100.000 stanovnika je 137. Wagner smatra kako je potrebno donijeti odluke o mjerama koje će smanjiti incidenciju „znatno ispod 50“. Inače, Wagner je i voditelj Kliničkog instituta za laboratorijsku medicinu u bečkom AKH.

Zbog toga vicerektor MedUni-ja predlaže obavezno nošenje FFP2 maski u zatvorenim prostorima te uvođenje obavezne distance od dva metra te obavezni rad od kuće i intenzivnije testiranje. Čak je i izjavio da je za „generalni lockdown bez iznimki“, ako bi to bilo pravno moguće. Wagner smatra da bi cilj trebao biti provesti vrijeme između kraja lockdowna i utjecaja cijepljenja “bez novog lockdowna“.

Virolog Andreas Bergthaler je izjavio kako je novi soj koronavirusa „oko 50 posto“ više zarazan, ne samo u Austriji, nego i u susjednim zemljama poput Slovačke. Sveučilišni profesor Erich Neuwirth, inače i statističar, od početka pandemije analizira brojke novozaraženih i smatra kako od 11. prosinca brojke skaču i opadaju, ali da „ne postoji zamjetan trend pada“. I Neuwirth smatra kako bi odluka o FFP2 maskama bila jedino rješenje.

U nedjelju se očekuje službena odluka

Ministri austrijske Vlade te kancelar Sebastian Kurz (ÖVP) pregovaraju s medicinskim stručnjacima, znanstvenicima, predstavnicima iz gospodarstva i zdravstva te socijalnim partnerima o mogućim mjerama nakon 24. siječnja. U subotu ujutro je obavljen razgovor sa spomenutim stručnjacima iz medicine, nakon čega slijede razgovori sa socijalnim partnerima.

Koruški predsjednik Peter Kaiser (SPÖ) je nakon razgovora s Kurzom izjavio kako očekuje produžavanje lockdowna „duboko u veljaču“, a prema njegovim riječima ni škole se ne bi trebale otvoriti. Njegov stranački kolega, bečki gradonačelnik Michael Ludwig, također očekuje pooštravanje mjera zbog „dramaturgije posljednjih dana“ oko britanske mutacije koronavirusa B.1.1.7.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM