spot_img
spot_img
Utorak, 28 svibnja, 2024

Stojanović i Bradara za danas najavili dogovor o rukovodstvu FBiH, Lendo neće nazočiti sastanku

Kandidat za predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Igor Stojanović (Socijaldemokratska partija BiH) potvrdio je Feni da će danas ipak biti održan sastanak oko dogovora za rukovodstvo Federacije BiH.

Stojanović je kazao da je sinoć razgovarao s kandidatom iz reda bošnjačkog naroda Refikom Lendom (Stranka demokratske akcije) koji mu je rekao da neće moći doći prije narednog tjedna.

– Njegov stav je da Središnje izborno povjerenstvo BiH prvo treba ovjeriti naše mandate, ali 96 zastupnika je jučer na sjednici Zastupničkog doma glasalo za našu listu, dogovor treba biti puka formalnost – istakao je Stojanović.

U dogovoru nema ništa sporno, dodao je, “osim ako imate namjeru da odugovlačite proces formiranja Vlade FBiH”.

Tvrdi da će on danas ipak održati sastanak sa kandidatkinjom iz reda hrvatskog naroda Lidijom Bradarom (Hrvatska demokratska zajednica BiH).

– Najvjerojatnije ćemo se dogovoriti u skladu s političkim dogovorim da Nermin Nikšić bude federalni premijer, pa samim tim da Bradara bude predsjednica Federacije BiH – kazao je Stojanović.

Kandidat za predsjednika/potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda Refik Lendo potvrdio je Feni da danas neće nazočiti sastanku koji je zakazan za 10.30. sati.

– Zamolio sam ih da to ostave za sljedeći tjedan, jer imam planirane aktivnosti koje ne mogu odložiti i o tome sam ih obavijestio – kazao je Lendo.

Smatra da dogovoru treba pristupiti ozbiljno te da prvo trebaju sačekati SIP BiH da ovjeri njihove mandate.

Komentirajući činjenicu da će se Stojanović i Bradara danas ipak pokušati dogovoriti tko će obavljati funkciju predsjednika i potpredsjednika, Ledno je kazao da se oni ne mogu dogovoriti bez njega.

– Ne mogu se dogovarati bez mene. Dogovor je paket i ako ćemo se dogovarati o tome tko će biti predsjednik, moramo se prvo dogovoriti tko će biti premijer Federacije BiH i tko će biti ministri – kazao je Lendo.

Ističe da ne može većina određivati mandate u Vladi FBiH, već sve troje.

– To je njima jasno, ali oni opet vrše pritisak – dodao je Lendo.

Bradara i Stojanović jučer su nakon sjednice Zastupničkog i Doma naroda čekali Lendu kako bi se dogovorili oko rukovodstva FBiH, ali se on nije pojavio.

Bradara je jučer rekla novinarima da su ponovno zakazali sastanak za danas te pozvala Lendu da dođe kako bi pokušali napraviti dogovor “u skladu s Ustavom i svemu onome što su ustavna rješenja”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti