Stiže polarni val u BiH? Večeras jako niske temperature u Središnjoj Bosni

Oluja Filomena donijela je prošli tjedan Madridu nezapamćene količine snijega i niske temperature koje su se u dijelovima Španjolske spustile do rekordnih razina od oko -36 °C.

Bio je to prvi snijeg u Madridu u 10 godina, a napadalo ga je oko pola metra. Toliko snijega glavni grad Španjolske nije zabilježio u posljednjih 50 godina. Istovremeno je na Gibraltaru u samo dva dana pala mjesečna količina kiše.

U međuvremenu se ovaj ciklonalni sustav preselio preko Sredozemlja tako da je već zahvatio istočne dijelove Balkana, Srbiju te nastavlja prema Grčkoj i Turskoj. Meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar, kolumnistica Indexa, kaže da se posljednjih godina uvriježilo pravilo da se uragani preimenuju kada kao izvantropske ciklone dolaze u Europu.

– S premještanjem ovog ciklonalnog sustava prema istoku sa zapada se za njim s područja srednjeg Atlantika premješta i greben Azorske anticiklone. Ona se prostire i nad područjem Europe, a svojim jednim ogrankom doći će i do Hrvatske. To će uzrokovati povlačenje hladnog zraka sa sjevera, iz polarnog kruga, prema jugu. Taj izrazito hladan ledeni val očekujemo i u Hrvatskoj – kaže ona.

Temperaturu zabilježio i poslao čitatelj našeg portala.

Busovača večeras i ujutro:

Žuti, narančasti, crveni meteoalarm, upozorenja su koja čujemo često od meteorologa. Aktualna su i ovih dana, zbog niskih temperatura.

Kako tumačiti upozorenja meteoalarma u pogledu minimalnih tempretaura zraka? Odgovor na to pitanje dao je meteorolog Bakir Krajinović.

Njegovo objašnjenje prenosimo u nastavku: 

Zelena boja, predstavlja uslove kada nema potrebe za upozorenjem na niske temperature zraka. To su slučajevi kada očekivane jutarnje temperature u Bosni neće biti niže od -5°C, a u Hercegovini niže od 0°C. Analiza januarskih minimalnih temperatura zraka u Sarajevu tokom posljednjih 60 godina ukazuje da za više od 2/3 dana nije bilo potrebe za bilo kakvim upozorenjem, tačnije 1165 dana ili 62,6% dana u periodu 1961.-2020. godina bilo je u granicama zelenog meteoalarma.

Žuta boja, upozorenje prvog stepena, aktivno je kada se najniže temperature očekuju između -10°C i -5°C u Bosni, te od -5°C do 0°C u Hercegovini. Vrijeme je potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima. U tim slučajevima češće se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima uz preporuku da izbjegavate moguće rizike. U posljednjih 60 godina u Sarajevu broj dana sa minimalnim temperaturama koje su u bile u granicama žutog meteoalarma iznosi 482 dana ili 25,9%. Najveći broj slučajeva za prvi stepen upozorenja bio je 1981. godine kada je čak 21 dan u januaru bio za žuti meteoalarm.

Narančasta boja, upozorenje drugog stepena, aktivira se u slučajevima kada je očekivana minimalna temperatura u Bosni između -20°C i -10°C, a u Hercegovini od -10°C do -5°C. Vrijeme je opasno. Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Treba biti na oprezu i redovno se informisati o očekivanim meteorološkim uvjetima. Obavezno shvatiti ozbiljno rizik koji je neizbježan. Broj dana kada je aktivan narandžasti meteoalarm u Sarajevu, za period 1961.-2020. tokom januara, bio je 205 što iznosi 11,0%. Rekordan broj dana sa ovim uslovima bio je 1964. godine kada je čak pola mjeseca bilo u narandžastoj boji.

Crvena boja, upozorenje trećeg stepena, najviše upozorenje, aktivno je kada se u Bosni očekuju minimalne temperature niže od -20°C, a u Hercegovini niže od -10°C. U tim slučajevima vrijeme je izuzetno opasno. Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i brojne nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva sa opasnošću po život. Često se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete date od strane nadležnih tijela i budite spremni na izvanredne mjere. Tokom januara u periodu 1961.-2020. u Sarajevu je bilo svega 8 ovakvih dana ili 0,4%. Posljednji takav slučaj zabilježen je 8. januara 2017. godine, zatim 26.01.2000. godine, te dva januarska dana 1967. godine i rekordna 4 slučaja 1963. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Pogledajte tko je u BiH dobio 950 tisuća kuna od RH

adnan terzic

Dio autoceste otvoren, pa zatvoren – Terzić odgovara: Pa što sad?