Spomenik fra Anđelu Zvizdoviću

0
129
Vodstvo fojničkog samostana na čelu sa fra Jankom Ljubosom i fra Mirom Relotom pokrenulo je projekt izrade spomenika fra Anđela Zvizdovića.

Tim povodom razgovarali smo sa kustosom muzeja koji radi pod okriljem samostana Sv. Duha u Fojnici, već spomenutim, fra Jankom Ljubosom.

“Sudbonosne 1463. godine Osmanlije su okupirale Bosnu, tadašnja vlast je bila veoma podijeljena i Bosna je bez većih borbi porobljena, mnogi su se razbježali, a jedan veliki fratar stanovao je u Fojnici, zvao se fra Anđeo Zvizdović, imate njegovu sliku u našoj crkvi, naprijed na desnoj strani, pogledajte je, nije htio bježati nego se prihvatio najsnažnijeg oružja, kako tada tako i danas, a oružje se zove DIJALOG i otišao je na Milodraž i tu se susreo s velikim osvajačem Sultanom Mehmedom i dogovorio se da katolici mogu ostati u svojoj domovini i ispovijedati svoju vjeru”, kazao je fra Janko dodavši:

“To je bio prevažan događaj da mi i danas živimo na ovim svojim područjima, da smo katolici i da smo Hrvati. Da nije bilo fra Anđela tada, ni sada nas ne bi bilo!

U znak zahvalnosti za ovaj događaj mi bosanski franjevci ovom velikanu podižemo spomenik: to je spomenik dijalogu, hrabrosti, mudrosti, pogledu u budućnost i današnjem našem opstanku u Bosni i Hercegovini.

Spomenik radi kipar Mile Blažević u Zagrebu, sada je u glini, slijedi odlijevanje u gipsu, a završni posao bit će obavljen u Orašju u ljevaonici Ante Jurkića, odljev u bronzi, i 13. rujna 2019. godine spomenik će biti otkriven u Fojnici, pred Samostanom, u 17 sati.”

“Spomenik financiraju bosanski franjevci i njihovi prijatelji, tu su i Busovljaci na čelu sa župnikom fra Zoranom i načelnikom Mekićem, ima ih još koji će biti pozvani na svečanost i primiti diplome.

Tako je ispalo da ovaj projekt vode Busovljaci: fra Miro Relota, gvardijan, fra Nikica Vujica, fra Mirko Majdandžić i fra Janko Ljubos.

Ostatak ove godine bit će “Ljeto fra Anđela Zvizdovića” i bit će dosta finih događanja, u sve će biti i Busovljaci uključeni.

Pogledajte fotografiju urađenog i za sve informacije koje vas interesiraju obrati se župniku i gosp. Željku Grubešiću i ovom portalu”, ističe fra Janko.