S&P poboljšao izglede BiH zbog političke stabilizacije i napretka prema EU

Vodeća svjetska agencija za rejtinge Standard and Poor‘s (S&P) potvrdila je dugoročni kreditni rejting BiH na B/B te revidirala dugoročne izglede zemlje sa stabilnih na pozitivne zbog poboljšanja političkih prilika, brze uspostave vlasti nakon zadnjih općih izbora i stjecanja statusa zemlje kandidatkinje za EU.

“Pozitivni izgledi odražavaju naše stajalište da bi se potencijalno manje konfrontirajuće domaće političko okruženje trebalo zadržati tijekom sljedeće godine”, naveli su iz S&P.

Pojasnili su kako će se udio duga u BDP-u zadržati na 22 posto do kraja 2023. godine, uz razmjerno niske kamate i duge rokove dospijeća vjerovnicima, prenosi Hina.

Rejting agencija dodala je da je ojačala stabilnost u Bosni i Hercegovini posljednjih mjeseci, s razmjerno ‘pravodobnim formiranjem vlade na državnoj razini nakon općih izbora u listopadu 2022. te se očekuje da će gospodarstvo zemlje nastaviti rasti u 2023., iako sporijim tempom’. S&P procjenjuje da će gospodarski rast BiH u 2023. godini iznositi jedan posto.

U izvješću o rejtingu pozitivnim je ocijenjeno da je BiH u prosincu dobila status kandidata za članstvo u EU, dok se ‘smanjila vjerojatnost da će se Republika Srpska – jedan od dva glavna entiteta koji čine zemlju – povući iz ključnih državnih institucija’./HMS/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Tko će dobiti po 600 KM iz EU, određivat će entitetske vlade

Katedrala u Iskenderunu se potpuno urušila u zemljotresu