spot_img
Utorak, 26 rujna, 2023
spot_img
NaslovnicaZADNJESnižava kolesterol, dobar je za srce, ali nije baš ugodnog okusa

Snižava kolesterol, dobar je za srce, ali nije baš ugodnog okusa

Jabučni ocat je posljednjih godina, postao važan sastojak u prehrani. Novija istraživanja pokazuju da pomaže kod nekih bolesti, recimo dijabetesa ili pretilosti.

Glavni sastojak jabučnog octa, kao i bilo kog drugog octa, je octena kiselina. Ostali sastojci su druge kiseline, vitamini, mineralne soli i aminokiseline, a jabučni ocat pomoći će vam kod mnogih zdravstvenih tegoba.

Dijabetes

Možda je najveća dobrobit jabučnog octa njegov utjecaj na razinu glukoze u krvi. Nekoliko studija je dokazalo da on može sniziti razinu glukoze. Ispitanici su konzumirali dvije čajne žličice jabučnog octa prije spavanja, a razina glukoze ujutro im je bila snižena za 6 posto. Ipak, studija je provedena na štakorima i ove rezultate tek treba potvrditi istraživanjem na ljudima.

Pomaže kod visokog krvnog tlaka i srčanih bolesti

Još jedno istraživanje na štakorima dokazalo je da jabučni ocat može sniziti povišeni krvni tlak. Drugo istraživanje dokazalo je da ljudi koji često jedu salatu s jabučnim octom manje obolijevaju od srčanih bolesti nego oni koji to ne čine.  i ova tema zahtjeva, naravno, još ispitivanja da bi se donijeli neki konačni zaključci.

Pomaže pri gubljenju kilograma

Stotinama godina jabučni ocat korišten je u ovu svrhu. Godine 2005. provedeno je istraživanje na malom uzorku od 12 ispitanika – jedni su danima jeli kriške kruha s nekoliko kapi bijelog octa, a drugi su jeli običan kruh. Ispitanici iz prve grupe osjećali su prije i duže sitost nego oni iz druge grupe. To jesu obećavajući rezultati, ali ipak samo preliminarni, piše B92.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti