“Šmizle” otvorile Festival kazališnog stvaralaštva u Novom Gradu

NOVI GRAD – Treći festival kazališnog stvaralaštva “Novogradska scena” otvoren je u Novom Gradu predstavom “Šmizle” Gradskog kazališta mladih Vitez, prošlogodišnjeg pobjednika ove manifestacije.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti općine Novi Grad Borivoj Japundža sinoć je na otvaranju festivala rekao da je u ovom gradu od kraja lipnja do kraja srpnja održano više kulturnih manifestacija u okviru “Petrovdanskih dana”, povodom Dana općine – Petrovdana.

“Kulturno ljeto u Novom Gradu nastavlja se festivalom kazališnog stvaralaštva tijekom kolovoza i želimo da se svi gosti ugodno i lijepo osjećaju, a publika da uživa u predstavama”, istakao je Japundža.

Voditelj Gradskog kazališta mladih Vitez i producent predstave “Šmizle” Ivan Sajević rekao je da ova komična predstava, s feminističkom notom, govori o ženama zrelije i mlađe dobi koje, da bi razbile monotoniju u životu, odlučuju da osnuju bend koji će nastupati u kafani.

“Kao i protekle dvije godine publika je ponovno odlično reagirala na našu predstavu. Čestitam našoj ekipi na odličnoj izvedbi, kao i našim domaćinima iz Teatra Scena na gostoprimstvu. Ovim putem u ime naše ekipe želim se zahvaliti obitelji Babić i pohvaliti njihov kamp na Uni “Babić”, gdje smo bili smješteni, u jednom zbilja prekrasnom ambijentu”, kazao je voditelj GKM Vitez, Ivan Sajević.

Glumica Ivona Matošević napomenula je da Gradsko kazalište mladih Vitez radi sedam godina, te da u ovoj predstavi, koja je urađena po tekstu Miroljuba Nedovića, u režiji i adaptaciji Brune Grebenara, šest žena potpuno različitih karaktera, života i sudbina, vezuje samo jedna zajednička točka – bend.

Predstava “Šmizle” ove godine je osvojila više nagrada na međunarodnom festivalu kazališta Dardas u Subotici, prvo mjesto na 13. festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH i nagradu publike na Festivalu kazališta “Aplauz 05” u Banjaluci.

Predsjednik žirija Adnan Rešić je rekao da je program Trećeg festivala kazališnog stvaralaštva “Novogradska scena” kvalitetan i da će žiri objektivno ocijeniti svaku predstavu.

Izvršni direktor teatra “Scena” i selektor festivala Srećko Marčeta izjavio je da će u natjecateljskom dijelu Festivala biti izvedeno devet predstava, a da će na kraju festivala jednu predstavu, odnosno desetu, odigrati glumci “Scene”.

Festival kazališnog stvaralaštva u Novom Gradu, koji organizira teatar “Scena” uz podršku Kulturno-obrazovnog centra i općine Novi Grad trajat će do 3. rujna.

Sutra je na programu predstava Mostarskog kazališta mladih 1974 – “Biti ili ne biti, to je pitanje”.

Na programu Festivala su i predstave “Na rubu svega” – Pozorišta Višegrad ,”E moj Đuro, šta sada ” – kazališta “Radoholičari” iz Dvora, “Porodične priče” – kazališta “Maske” iz Kostajnice, “Put u Liliput” – DIS Teatra Banjaluka, “Potop” Omladinskog kazališta Banjaluka, “Prvi put” i “Pepeljuga u zemlji čuda” – u izvođenju glumaca Dramske scene Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Prnjavora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Epicentar u Pivnici

Dvije osobe teško ozlijeđene u prometnoj nesreći u Vitezu