- Marketing -
Četvrtak, 23 rujna, 2021
- Marketing -

Slapovi Kozice: Prirodni dragulj koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Pročitajte i ovo

Kako je Marko Lujić Markeša iz Viteza pomogao proizvesti prvu hrvatsku raketu 128 mm

Po osnivanju Hrvatske ratne mornarice u prvom Zapovjedništvu Marko Lujić Markeša obnašao je dužnost logističara i instruktora u početnim...

Njemačka vlada donirala mobilni PCR uređaj Zavodu za javno zdravstvo Županije Središnja Bosna

Zavod za javno zdravstvo Županije Središnja Bosna (ŽSB) dobio je u srijedu vrijednu donaciju, mobilni PCR uređaj, donaciju njemačke...

Večeras 9. kolo Karlovačko lige – kviz općeg znanja Beer Bar

Utorak je, i vrijeme je za 9. kolo Karlovačko lige - kviz općeg znanja Beer Bar.  Kviz počinje u 19:00...
Fojnica je poznata po brojnim kulturno-historijskim spomenicima, ali i po prirodnim ljepotama. Jedna od njih su slapovi rječice Kozice. Kao da su sakriveni, pa su i manje poznati onima koji vole prirodne ljepote.

Fojnicu i njene krajeve mnogi su opisivali. Jedan od njih, pisac i putopisac Alija Isaković, očaran ljepotom Fojnice, zapisao je da se „iz ovog malog bosanskog gradića ne može produžiti, ne može se otići dalje, može se samo ostati“.

Asfaltni put

Do ovog bisera prirode stiže se asfaltnim putem iz Fojnice preko naselja Malkoč, sela Korita, izletišta Vladića vrh, a onda dalje makadamskim putem preko sela Dragačići. Nakon prijeđenih 11 i više kilometara, čuje se huk rječice Kozice i njenih slapova, a ima ih nekoliko manjih i tri veća, visine od 5 do 20 metara, s kristalno čistom pjenušavom vodom.

Bajkoviti slapovi obrušavaju se niz litice i kroz stoljetnu bukovu šumu nastavljaju dalje. Prošle godine je Općina Fojnica uredila staze pa je sada mnogo lakše prići.

Iznad Kozice i njenih slapova nalazi se prostor gdje se posjetioci mogu odmoriti, predahnuti, roštiljati, uživati u gustoj bukovoj šumi, brati ljekobilje, šumske plodove…

- Advertisement -

Strani gosti

Ovih posljednjih februarskih dana ima i malo leda na putu jer su i slapovi prije nekoliko dana bili potpuno zaleđeni te je Kozica izgledala kao da je „obukla vjenčanicu od leda“. Slapove posjećuju Fojničani, gosti koji dolaze na odmor i rehabilitaciju, ali i oni iz inozemstva.

Put prema slapovima je dobro obilježen, ima više putokaza, moguće je doći i malim automobilima do sela Dragačići, a dalje, oko 700 metara, pješice.

FOTO: Adin Pinjo
FOTO: Adin Pinjo

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

VIDEO: Njemica i Austrijanka obnovile Bosansku kuću u Varešu

Bosansku kuću staru preko 200 godina u Očevji kod Vareša obnovile su Njemica Kristina, Austrijanka Veronika sa muževima Ivicom...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo