Petak, 1 srpnja, 2022

Sladić objavio prognozu, evo kada stižu temperature od 30 stupnjeva

Pročitajte i ovo

U narednom periodu čeka nas pretežno oblačno vrijeme uz padaline.

I dok su mnogi očekivali proljetne temperature i sunce tijekom svibnjaJa, prognoze kažu da nas očekuje dosta kišnih dana tijekom ovog mjeseca.

Meteorolog Nove BH Nedim Sladić na svom Facebook profilu prognozirao je kada možemo u svibnju očekivati visočije temperature.

– Promjenjivo, tj. uobičajeno svibanjsko vrijeme pratit će nas i u narednom periodu, a najmanje do 10.05. što znači jedno – red sunca, red (konvektivnih) oblaka, i red lokalnih pljuskova, dok će temperature zraka biti uglavnom u granicama prosjeka za 05. mjesec.

Pod utjecajem visinske ciklone sutra te nove visinske doline ponovo prema kraju idućeg tjedna bit će nestabilno s pljuskovima praćeni grmljavinom, mjestimično te kratkotrajno i izraženijim, no prostorno i intenzitetom lokalne pljuskove je nezahvalno prognozirati na duže staze, kako u velikoj mjeri na njih utječe količina vlage u srednjim nivoima atmosfere, indeksi nestabilnosti, prethodno prijepodnevno zagrijavanje podloge i temperatura okolnog zraka koja za nastanak većeg uzdizanja i hlađenja zahtjeva veću temperaturnu razliku između temperature podloge i okolnog zraka, pa se za njih često radi nowcasting (prognoziranje do nekoliko sati unaprijed), napisao je, te dodao:

– Kako lokalni pljuskovi nisu prostorno i količinski jednako raspoređeni, najveće šanse za njih u narednih 7 do 10 dana su u višim, odnosno planinskim predjelima. Između dva spomenuta perioda, sredina idućeg tjedna donosi prolazno jačanje visinskog grebena i manje vjerovatnoće za pojavu pljuskova te više sunca. Prema sredini mjeseca već nekoliko dana unazad postoje prve naznake jačeg zatopljenja, a vjerovatno do njenog kraja i pojava prvih vrelih dana, odnosno tridesetica u 2022. godini, stoji u prognozi Sladića.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Posredstvom Fonda solidarnosti liječeno gotovo pola milijuna pacijenata s područja Federacije BiH

Sredstva Federalnog fonda solidarnosti osiguravaju se dijelom iz doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, a dijelom iz proračuna FBiH preko...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo