spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 24 veljače, 2024

SKB MOSTAR: Odbili smo respiratore ‘Srebrene maline’, oni ne mogu pomoći pacijentima

Respiratori ‘Srebrene maline’ zadnjih dana su raspoređeni u nekoliko bolnica u Federaciji BiH. Ostaje nejasno zašto je to učinjeno s obzirom da respiratori nisu prošli proces verifikacije, te se stječe dojam kako ove aparate na silu uvode u bolnice kako bi se stvorio dojam izostanka krivične odgovornosti pojedinaca za trošenje 10,5 milijuna maraka na respiratore koji to nisu. 
Tragom ove informacije provjerili smo hoće li spomenuti respiratori biti dostavljeni i u SKB Mostar. U ovoj zdravstvenoj ustanovi su nam rekli kako neće biti dopušteno da respiratori ‘Srebrene maline’ budu dostavljeni u SKB Mostar jer se radi o opremi koja niti u kojem slučaju ne može pomoći pacijentima.

-Svi naši liječnici intezivisti su potpisali izjavu kako ne žele raditi sa tim respiratorima jer oni ne mogu pomoći pacijentima i mogu samo dodatno ugroziti zdravlje ljudi. Govorimo o pacijentima čije je zdravstveno stanje izuzetno teško i respiratori koje nam nudi Civilna zaštita Federacije BiH mogu samo pogoršati stanje pacijenta, a ne pomoći mu – rekli su za Pogled.ba iz SKB-a Mostar.

Dodali su kako su im takvi respiratori već dostavljeni iz donacije Saudijske Arabije, te kako su beskoristi.

-Mi ne znamo što ćemo s njima, ne mogu poslužiti u liječenju pacijenata,  a sada bi nam još trebali dostaviti nekoliko tih uređaja. Ne vidimo smisao u tome, osobito zbog činjenice da, prema našim informacijama, nisu prošli zakonske procedure kako bi ih mogli staviti u uporabu. Njihova distribucija po bolnicama je opasan potez pojedinaca koji može pacijente koštati života – poručili su naši sugovornici.

Dodali su kako ih je federalna Civilna zaštita telefonski kontaktirala i informirala kako respiratori ‘Srebrene maline’ trebaju biti dostavljeni u SKB Mostar.

-Kada su im rekli da nam to pošalju napismeno, oni se više nisu javili. Mi nemamo na papiru njihovu namjeru da nam dostave spomenute respiratore nego su nas samo telefonski kontaktirali. Činjenica da ne žele ostaviti pismeni trag kada se govori o raspodjeli spornih respiratora upozorava nas kako nešto ne štima u ovome procesu. U svakom slučaju, ti respiratori neće ući u SKB Mostar i mi nećemo biti dio te priče – zaključili su u izjavi za Pogled.ba iz mostarske bolnice.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM