spot_img
Subota, 9 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Sedamdeset radnica Globus-konfekcije ostalo bez posla, dobit će otpremninu

Globalna ekonomska kriza posebno je pogodila tekstilnu industriju, koja i na europskom tržištu bilježili stalan pad prodaje. Ta se kriza posebno odrazila na Bosnu i Hercegovinu, koja nije članica Europske unije, te su mnogi proizvodni pogoni i u našoj zemlji posljednjih mjeseci zatvoreni.

Nažalost, pogonima Preventa, Alme Rasa i drugih proizvođača tekstila u nekoliko gradova i općina u BiH pridružila se i Globus-konfekcija d. d. iz Kiseljaka, koja je također nedavno ugasila proizvodnju. Tu nam je informaciju potvrdila direktorica Michaela Puljić, poduzetnica koja je na čelu Globus-konfekcije Kiseljak posljednjih 20 godina.

– Istina je da smo zaustavili proizvodnju. Na to su nas primorala kretanja na globalnom tržištu, ali i potezi našeg partnera iz Njemačke koji nam je od svibnja obustavio sva plaćanja. Vjerujte da mi je sve to jako teško palo, kao i radnicama, ali u ovom trenutku ne vidim drugog rješenja osim zatvoriti pogon. Posljednjih mjeseci pokušavala sam pronaći nove partnere, ali to je, kada je u pitanju BiH, jako teško jer ulagači traže sigurnost i između zemalja članica Europske unije i onih koje to nisu biraju ulagati u prostor EU-a, gdje im je sve znatno lakše, nema carina, a i sigurnost je puno veća – kazala nam je Michaela Puljić, poduzetnica hrvatskih korijena iz obitelji koja godinama u Hrvatskoj posluje upravo u tekstilnoj industriji.

O Globus-konfekciji d. d. i direktorici Michaeli Puljić pisali smo i u vremenu pandemije COVID-19, kada proizvodnja i prodaja nisu stale, a radnicama je i u tom vremenu redovito isplaćivana plaća. I ovog puta direktorica je odlučna u namjeri ispoštovati sve zakonske obveze prema radnicama, uključujući i isplatu otpremnine.

– Radnice će dobiti otpremninu u skladu sa Zakonom o radu FBiH. Kako bih ispoštovala radnike i njihova prava po pitanju otpremnine, pokrenut je postupak prodaje nekretnine poduzeća. Nikad u ovih 20 godina nije im kasnila plaća. Žao mi je, kao i njima, što sam prisiljena zatvoriti pogon, ali vjerujte sve sam pokušala da se to ne dogodi – kazala nam je Michaela Puljić, direktorica Globus-konfekcije d. d.

Uz dugogodišnju tradiciju proizvodnje, Globus-konfekcija d. d. mnogima će ostati u sjećanju po kvaliteti proizvoda. No, kvaliteta očito više nije dovoljna, tržište je prema industriji tekstila nemilosrdno.

Cijenu, nažalost, uvijek plaćaju oni najslabiji, posebno oni kojima do mirovine ostaje još nekoliko godina te će im biti teže doći do novog zaposlenja. Za Kiseljak zatvaranje Globus-konfekcije d. d. ima dodatnu težinu jer je većina radnica iz ovog mjesta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM