spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Schmidt: Odluka je moja i nosim je na grbači

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt izjavio je u četvrtak kako je bila isključivo njegova odluka nametnuti izmjene izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, odbacujući tvrdnje kako je to učinio po nagovoru Zagreba.

Tu sam odluku pisao uz pomoć pravnika koji imaju jako mnogo iskustva i zbog toga je ta odluka moja. Nosim je na grbači, rekao je Schmidt u intervju za N1 televiziju odgovarajući na upit jesu li izmjene Izbornog zakona donesene u koordinaciji s vlastima u Hrvatskoj.

Istaknuo je kako su izmjene Izbornog zakona donijele pozitivne učinke.

I dalje smatram da imamo pozitivne učinke te odluke. Više nemamo blokade HDZ-a, istaknuo je njemački političar na čelu međunarodne uprave u BiH.

Na upit kako komentira to da se premijer Andrej Plenković pohvalio da je sa Schmidtom mjesecima razgovarao oko ovih reformi, Schmidt je istaknuo da je i s drugim političarima u BiH razgovarao o toj temi.

Razgovarao sam i s Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem, Nerminom Nikšićem… Odluku sam donio sam, rekao je.

Nakon zatvaranja biračkih mjesta u BiH 2. listopada prošle godine visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt promijenio je način biranja izaslanika za gornji nacionalno koncipirani Dom naroda Federacije BiH, te način funkcioniranja ovoga entiteta i izbor izvršne vlasti.

Pri tome je smanjio mogućnost da tri i pol puta brojniji Bošnjaci preglasaju Hrvate kako bi ih kasnije izbacili iz posrednog izbora izvršne vlasti.

Schmidt je, komentirajući odluku o dodjeli priznanja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u Banjoj Luci pozvao predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se distancira od ruskog predsjednika.

Preporučujem da se razmisli na koji način se može povećati distancu prema Putinu i njegovom ratu. Ništa dobro ne donose ekscesi koje vidim u Srbiji. Nepodnošljivo je da mlade ljude iz Srbije ili odakle god, da ih troše kao plaćenike za Kremlj i neke prijatelje agresije, rekao je Schmidt.

Dodao je kako bi se prešla crvena linija nakon koje bi reagirao u slučaju da vlasti u Republici Srpskoj počnu s novačenjem pripadnika za zloglasnu Wagner grupu koja ratuje u Ukrajini.

Upitan o mogućoj eskalaciji nasilja u slučaju da SDA Bakira Izetbegovića bude posve isključena iz vlasti na više razina, Christian Schmidt je odgovorio kako takav rasplet neće dopustiti.

Državni udar je protuustavan. Onda ćemo djelovati. Ja neću prihvatiti ako bude nešto ofenzivno, rekao je.

Dodao je kako vlada veliki antagonizam između najveće bošnjačke stranke SDA i većine drugih političkih stranaka.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti