Petak, 12 kolovoza, 2022

SBŽ: Potpisan ugovor o dodjeli koncesije za gradnju dvije fotonaponske elektrane ukupne jačine 50MW

Pročitajte i ovo

U okviru postupka koji vodi Ministarstvo privrede SBK danas 14.07.2022.godine ministar Nisvet Hrnjić u ime Srednjobosanskog kantona kao koncesora, potpisao je Ugovor sa JP Elektroprivredom BiH d.d. Sarajevo koju predstavlja generalni direktor Admir Andelija i izvršni direktor za kapitalne investicije Senad Salkić, kao koncesionara, a koji se tiče izgradnje fotonaponske elektrane Gračanica I i fotonaponske elektrane Gračanica II – općina Bugojno, ukupne jačine 50 MW.

Potpisivanjem ovog Ugovora stečeni su zakonski preduslovi za investiranje JP Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo u ovaj veoma značajan projekat u oblasti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije. Koncesija se daje na 30 godina, a rok za izgradnju fotonaponskih elektrana je 30 mjeseci po pravosnažnosti dobivene urbanističke suglasnosti.
Realizacija ovog projekta predstavlja nastavak niza projekata u oblasti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije (postojeće solarne elektrane, vjetropark Vlašić, mini hidroelektrane) i put Kantona do glavnog cilja, a koji predstavlja samoodrživost u proizvodnji i potrošnji električne energije.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Sve je spremno za “Ribarsko večer” u Busovači

Udruga sportskih ribolovaca Busovača uz pomoć sponzora i prijatelja drugi put u našem gradu organizira "Ribarsko večer", a sve...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo