Subota, 2 srpnja, 2022

Savjeti za nove roditelje: Evo kako najlakše podrignuti bebu

Pročitajte i ovo

Novorođene bebe hrane se malo i često, tijekom dana i noći, što znači da novopečeni roditelji mogu očekivati ​​da će hraniti svoju bebu najmanje osam puta tijekom 24 sata. Nakon nekoliko tjedana, vaša će se beba vjerojatno naviknuti na nekakvu rutinu hranjenja, ali postoji jedna ključna potreba koju mora još neko vrijeme odraditi uz vašu pomoć, a to je – podrigivanje.

Naime, kada beba guta, mjehurići zraka mogu ostati zarobljeni u trbuhu i tako uzrokovati nelagodu. Otpuštanje tih plinova pomaže u smirivanju i održavanju bezbolnosti. Često pauziranje radi podrigivanja usporava hranjenje i smanjuje unos zraka, ali vrijeme potrebno za podrigivanje razlikuje se kod svake bebe. Nekim bebama treba malo vremena da podrignu, dok drugima treba dulje. Neke mogu podrignuti prirodno, a drugima treba pomoć.

Znakovi da beba treba podrignuti

Sve bebe će morati podrignuti, osobito kao novorođenčad, ali postoje neki znakovi da će to morati činiti povremeno tijekom hranjenja. Ako beba želi podrignuti, primijetit ćete da se migolji ili povlači usred hranjenja. Također može stisnuti noge, saviti leđa, postati nemirna, a neke će čak pokazati izraz ljutnje ili nelagode.

Ako bebu ne podrignete, to će se odraziti na njezino raspoloženje. Postat će mrzovoljna, plačljiva, puna plinova, a moguće je da će i pljuvati.

Koji je najbolji položaj za podrigivanje bebe?

Uvijek poduprite djetetov vrat prilikom podrigivanja. Možete posjesti bebu u svoje krilo, okrenuti je od sebe, položiti je preko koljena ili je postaviti tako da joj prsa leže na vašem ramenu. Postavite dlan svoje ruke na prsa bebe i poduprite bradu i čeljust (pazite da područje oko grla ostane prazno). Nagnite bebu malo unaprijed i slobodnom rukom nježno trljajte i tapšajte bebu po leđima.

Kako podrignuti bebu?

Krpa ili ručnik su vaši najbolji prijatelji kada podrigujete dijete. Koristite ga da pokrijete rame ili krilo, ovisno o položaju i da uhvatite višak mlijeka ili pljuvačke koju beba može ispustiti. Pobrinite se da je vaša beba u potpunosti oslonjena, u tijelu i vratu, te je nježno tapkajte po leđima. Neki roditelji također to vole izmjenjivati ​​s nježnim trljanjem leđa, što može pomoći da se mjehurići oslobode.

Kada bebe prestaju imati potrebu za podrigivanjem?

Otprilike u dobi od četiri do šest mjeseci, većina beba će prerasti podrigivanje jer polako prelaze na čvrstu hranu.

Što ako moja beba još uvijek ima plinove?

Neke bebe prirodno zadržavaju plinove više od drugih. Ako primijetite da vam beba često osjeća nelagodu te je uzrujana, možete ju lagano masirati kako biste vidjeli hoće li to pomoći. Najlakši način za to je da nježno i polako trljate njen trbuščić i lagano pomičete njene noge u smjeru kazaljke na satu, u pokretu vožnje bicikla. Topla kupka također može pomoći u smirivanju plinova i možete ju kombinirati zajedno s masiranjem, piše Metro.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Odselili se iz BiH na Maltu: “Ovdje je za djecu sve besplatno, uz jedan uvjet”

‘‘Da je situacija u BiH malo drugačija i bolja, nikada ne bismo ni otišli – ali tako je kako...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo