Subota, 27 veljače, 2021

Savjeti vozačima zbog niskih temperatura u BiH

Pročitajte i ovo

Košarkaši BiH danas protiv Bugarske završavaju uspješne kvalifikacije za Eurobasket

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine će danas protiv Bugarske zaključiti uspješne kvalifikacije za odlazak na Eurobasket 2022. godine. Izabranici Vedrana...

Fotografija dana: Pred smiraj noći u Busovači

U selu su usnuli jablani, Što priču su pričali neku… Sad šutnja je… Ponoć tek silazi Na gaje i livadu meku. Iz bašča...

U Travniku održana 74. sjednica Vlade Županije Središnja Bosna

  Na samom početku sjednice jednoglasno je usvojen Dnevni red.   Usvojeni su sljedeći izvještaji: Izvještaj o radu svih ministarstava u...
Osim zimske idile i dječijeg raspusta, zima zbog niskih temperatura i snijega svojim dolaskom donosi i određene probleme za sve vozače koji se najčešće odnose na pokretanje automobila ili zamarajućeg čišćenja automobila.

Stoga su iz BIHAMK-a zbog najave niskih temperatura podsjetili vozače da izvrše pripremu svog vozila za zimske uvjete vožnje kako bi izbjegli probleme i na vrijeme stigli na posao.

1. Češće palite vozilo kako akumulator ne bi oslabio

Iz prakse Službe pomoći na cesti najveći broj poziva vezan je za sustav paljenja, posebno u zimskom razdoblju. Vozila koja su parkirana na otvorenom duže od 48h, bez obzira na starost baterije, obično će imati problem prilikom pokretanja motora. Ukoliko nemate mogućnost parkiranja u zatvorenom, BIHAMK vam savjetuje da provjerite stanje akumulatora i kablova, te da češće pokrećete motor automobila – ukoliko ostavite vozilo u mirovanju u petak, tijekom vikenda „palite“ vozilo minimalno po 5 minuta dnevno, prenosi N1

2. Provjerite ispravnost akumulatora prije početka radnog tjedna

Iz BIHAMK-a savjetuju da iskoristite nedjelju i prije početka radnog tjedna provjerite možete li pokrenuti motor svog vozila, te ukoliko bude potrebno pozovete BIHAMK i dopunite ili zamjenite akumulator. Tako ćete biti spremni da u ponedjeljak krenete na vrijeme na posao. Ukoliko ponedjeljak jutro dočekate s praznom baterijom, BIHAMK će vam pomoći u najkraćem roku, ali ćete i dalje kasniti na posao i obavljanje radnih obveza.

- Advertisement -

3. Podmažite gume i brave na vratima vozila

Na niskim temperaturama, a posebno u slučaju padalina zaleđena vrata i brave su prilično frustrirajuća situacija u bilo koje doba dana, posebno ujutro kada su temperature najniže, a vi žurite na posao. Iz BIHAMK-a savjetuju da gume na vratima češće podmazujete glicerinom, dok za brave i ručke na vratima trebate u pripravnosti imati posebnu tekućinu za odleđivanje.

4. Očistite vozilo od snijega i leda

Osim što je prilično neugodno za vožnju, snijeg na vašem vozilu predstavlja opasnost za vas same, ali i za druge vozače na cesti, te je i zakonski obvezno očistiti vozilo. Na niskim temperaturama stakla na vozilu će zalediti, pa ih je prije kretanja potrebno očistiti kako biste imali preglednost iz vašeg vozila. Savjetujemo vam odleđivanje posebnim tekućinama za tu namjenu. Brisače odvojite od vjetrobranskog stakla kako ne bi uništili elektromotorni mehanizam i dopunite tekućinu u rezervoaru za pranje vjetrobranskog stakla. Kako biste jednostavnije riješili ovaj problem BIHAMK savjetuje da preko noći prekrijete vozilo ceradom ili makar vjetrobranska stakla kartonom.

5. Dopunite gorivo minimalno do pola rezervoara

Pri izuzetno niskim temperaturama postoji mogućnost zamrzavanja goriva u vozilima. BIHAMK savjetuje da napunite rezervoar goriva barem do polovine, jer s manjom količinom goriva veća je mogućnost zaleđivanja. Dospite sredstvo za odmrzavanje (aditiv) u rezervoar goriva da biste spriječili zamrzavanje vlage i blokiranje cjevovoda goriva.

6. U slučaju izrazito niskih temperatura

Kod ekstremno niskih temperatura, minus 15 i niže savjetuju da po pokretanju motora pričekate pola minute do minutu da se sve u motoru stigne podmazati prije nego započnete vožnju. Krenite polagano i ne pretjerujte s gasom dok se motor ne zagrije na radnu temperaturu.

7. U slučaju potrebe pozovite na broj 1282

Ukoliko vam ipak zatreba pomoć BIHAMK, možete ih pozvati na broj 1282 i BIHAMK će u najkraćem mogućem roku pomoći svojim članovima, ali i ostalim vozačima kojima pomoć bude potrebna. Pozivni centar BIHAMK-a dostupan je 24/7 cijele godine.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Zbog blažih mjera dijaspora i susjedi u velikom broju dolaze u BiH

Unatoč pandemiji, registarske tablice zemalja regije, ali i strane na automobilima državljana BiH iz dijaspore, nisu rijedak prizor na...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo