spot_img
spot_img
Petak, 19 travnja, 2024

Savjeti psihoterapeuta: što učiniti kada je sve što vaš tinejdžer vidi beznađe i mrak

Tinejdžerske godine za mnoge su jedne od najturbulentnijih, najživahnijih i najbolnijih u našim životima. Eksperimentiramo sa svim vrstama stvari, od frizura do veza. Prijateljstva su lanci spasa koji, nažalost, mogu biti slabi. Teško je, a roditelji često ne znaju odakle započeti kada mladi padnu u očaj ili na neki drugi način pokazuju znakove depresije, prenosi ordinacija.vecernji.hr.

Adolescenti koji žive s depresijom suočavaju se s jedinstvenim izazovima u usporedbi s drugim dobnim skupinama. Dok su odrasli možda imali životna iskustva koja su uključivala mnoge uspone i padove, mladi s depresijom možda se po prvi put suočavaju s tamom. Tjedan dana može se činiti kao vječnost. Prirodno je da se pitaju je li uopće moguće osjećati se bolje. Dok bi odrasla osoba mogla razmišljati o prethodnim teškim vremenima i o tome što ju je učinilo otpornom, tinejdžerima je to teže.

Adolescencija je također vrijeme brzog razvoja mozga, posebno u područjima prefrontalnog korteksa, koja su ključna za donošenje odluka. Nije tajna da su tinejdžeri impulzivni. Kombinacija kratkotrajne usredotočenosti i impulzivnosti stavlja adolescente koji doživljavaju depresiju u posebno visok rizik od djelovanja u žaru trenutka, pridonoseći tragičnoj istini da je samoubojstvo među vodećim uzrocima smrti adolescenata (Martinez-Ales et al. , 2020.), sa stopama koje rastu od pandemije COVID-19.

Znakovi beznađa i depresije u mladosti mogu uključivati davanje negativnih komentara o sebi/svojoj budućnosti, povlačenje u svoju sobu, napuštanje aktivnosti koje su prije voljeli, brzo mršavljenje/debljanje, promjene u obrascima spavanja i korištenje supstanci.

Ovo je 5 savjeta kako odrasli mogu pobuditi nadu u mladima koji se bore vidjeti mogućnost za svjetliju budućnost, prenosi ordinacija.vecernji.hr.

Slušajte da biste razumjeli

Mladi doživljavaju da im se često govori što da rade. Čak je i pitanje, u neku ruku, zapovijed. Glasove adolescenata nadjačavaju odrasli koji “znaju bolje” ili inače imaju više moći od njih. Slušanje da bismo razumjeli nije samo slušanje u lošim danima, već i pokazivanje tinejdžeru da su njegove misli važne bez vanjskog odbacivanja.

Potaknite interese

Povlačenje iz aktivnosti u kojima uživate obilježje je depresije. Uobičajeno je da se tinejdžeri okušaju u različitim interesima. Čak i ako to nije nešto što će djetetu donijeti stipendiju ili što će vjerojatno nastaviti, ove radosti i avanture bitne su za rast. Kada je tinejdžer depresivan, ponekad odrasli moraju poticati interes na mnogo aktivniji način. To može značiti planiranje vremena za zajedničko obavljanje stvari u kojima je tinejdžer uživao u prošlost.

Postavite stvari kojima ćete se radovati u kratkom roku

Adolescenti su obično najviše usredotočeni na sljedećih nekoliko dana. Radovanje odmoru za nekoliko mjeseci možda neće biti tako snažno u umu tinejdžera kao odrasle osobe. Pogledajte možete li postaviti male stvari kojima će se tinejdžer veseliti svaki tjedan. To može biti plan za sladoled, kino, vikend izlet… bilo što iz područja interesa. Iako se može činiti malo, može značiti puno.

Pokažite na koji način vjerujete tinejdžeru

Iako je zabrinutost prirodna za nekoga do koga nam je stalo, tinejdžeri su ponekad izbezumljeni kada odrasli izraze zabrinutost. Možda će biti manje neugodni kada odrasli traže njihov doprinos o nečemu poput boje za bojanje zida ili pokažu zanimanje za umjetničko djelo koje izrađuju. Potražite male načine da istaknete sposobnost adolescenta i istaknite da ga prepoznajete.

Potražite pomoć za svog adolescenta bez oklijevanja!

Ako vaš tinejdžer pokazuje znakove depresije, neophodna je pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje. Depresija je složeno biološko, psihološko i socijalno stanje. Nitko nije kriv. Dogovaranje psihoterapije i/ili posjet liječniku može biti spasonosno za tinejdžera koji doživljava značajnu depresiju. Ako adolescent razmišlja o samoubojstvu, hitna pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje je imperativ.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM