Četvrtak, 26 svibnja, 2022

U BiH kreće cijepljenje protiv raka grlića maternice

Pročitajte i ovo

Ove godine u Kantonu Sarajevo bi trebalo početi cijepljenje protiv raka grlića maternice. Nadležni su poručili da će Sarajevo biti prvo u Bosni i Hercegovini u kojem će se vršiti cijepljenje protiv spomenutog oboljenja.

Kako su priopćili iz Ministarstva zdravstva KS, rak grlića maternice je drugi najučestaliji karcinom kod žena u svijetu, čiji se uzrok u više od 99 posto slučajeva povezuje s humanim papiloma virusom (HPV).

“Skoro svaki slučaj raka grlića maternice može biti spriječen redovnim skriningom grlića (PAPA test) i HPV cijepljenjem, a ako se otkrije u ranoj fazi, rak grlića maternice se može izliječiti”, ukazali su.

Međutim, iako je gotovo u potpunosti preventabilan, svake sedmice, kako su naveli, u prosjeku tri žene preminu od raka grlića maternice u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo dalo nalog za nabavku HPV cjepiva, prvi put u Bosni i Hercegovini.

“U sveobuhvatni pristup prevenciji i kontroli raka grlića maternice potrebno je uključiti i HPV cijepljenje te skrining žena radi otkrivanja raka grlića maternice u ranoj fazi”, dodaju.

Kantonalni ministar zdravstva Haris Vranić  je naglasio da se ministarstvo, kako je izjavio, generalno zalaže za provođenje preventivnih programa.

Kako su obrazložili, po ugledu na zemlje u regiji, ovo ministarstvo u 2022. planira pokrenuti pilot cijepljenje protiv HPV virusa za djecu uzrasta od 11 godina.

Program HPV cijepljenja u Kantonu Sarajevo je razvijen u suradnji sa kantonalnim Zavodom za javno zdravstvo, Zavodom za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva i UNFPA Populacijskim fondom Ujedinjenih nacija. U svrhu implementacije ovog programa Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja su osigurali sredstva za ovu godinu.

Ovaj program pokrenut je na inicijativu Ministarstva zdravstva i ministra Vranića, jer je procijenjeno da je cijepljenje, kako su istakli, od velikog značaja za prevenciju raka grlića maternice.

Vranić je kazao da dolaskom u ministarstvo nije zatekao ovakvu inicijativu, ali ne isključuje da su određena udruženja predlagala provedbu ovakvog programa u Kantonu Sarajevo.

“U narednom periodu, primarni ciljevi Ministarstva zdravstva bit če podizanje svijesti o prisustvu HPV infekcije, provođenje kontinuirane edukacije roditelja i djece o HPV cjepivu i kao i osiguravanju prava na besplatno i dobrovoljno ciljepljenje, uvođenje HPV cijepljenja za djecu školskoga uzrasta u program cijepljenje, osiguravanje dostupnosti cijepljenja i za ostale starosne grupe te stvaranje navika za vršenjem redovnih godišnjih ginekoloških pregleda”, obrazložio je ministar Vranić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
IZVOR:klx.ba

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Maturanti pozirali s ustaškim pozdravom, profesorica ponosno objavila sliku

Profesorica hrvatskog jezika u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom brodu, na svom je Facebook profilu objavila fotografiju maturanata te škole...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo