spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

Sahranjena Antonija Šimunović – majka 10 djece, 46 unučadi i 19 praunučadi

U selu Šibenica kod Jajca, u župi sv. Ive u Podmilačju, u srijedu 15. veljače, opremljena svetim sakramentima, u 84. godini života sahranjena je Antonija Šimunović r. Jagodin, zvana Tonka, majka 10 djece, 46 unučadi i 19 praunučadi.

Koncelebriranu misu zadušnicu ispred crkvice svetoga pape Ivana Pavla II. u tamošnjem groblju predvodio je rođak pokojne Antonije i župnik župe Podmilačje fra Filip Karađža. U koncelebraciji je sudjelovalo šest svećenika, među kojima je bio jajački župnik i gvardijan fra Vinko Marković, predratni, ratni i poratni jajački župnik i gvardijan fra Stipo Marčinković te župnik iz Grohota na Šolti don Vinko Beus sa svojim župljanima. Liturgijsko pjevanje predvodilo je dvanaestak redovnica reda Klanjateljica Presvete Krvi Kristove u kojemu je i sestra Kata pokojne Antonije.

Župnik Karađža u propovijedi je istaknu kako „pokojna Antonija nije bila teološki izobražena, ali je bila duhovno izobražena i duhovno svjesna; bila je vjernica koja je naučila najdublju teologiju kako se smisao i mudrost vjerničkog života ne sastoji u teorijskom znanju religijskih istina, iako ni to nije nevažno, nego u otvorenosti ljudskog srca Riječi Božjoj, u slušanju, prihvaćanju i življenju Riječi Božje. Prema Bibliji mudar je onaj čovjek koji sluša Riječ Božju i koji je primjenjuje, koji po Njoj živi u svome životu.

Naša je Tonka to istinski činila. Svaki susret s njom bio je uvijek osjećaj i potreba slušanja Riječi Božje. Kao prava vjernica, nikada nije sebe stavljala u centar pažnje, nego je uvijek bila u službi drugih. U prvome redu u službi svoga muža, pokojnoga Stipe, svoje obitelji, svoje djece i unučadi, praunučadi. Uvijek im je bila na raspolaganju i uvijek im je bila duhovna i svaka druga potpora.

Time je zapravo ostvarila ono biblijsko majčinstvo. Takve majke i takve žene postaju primjerom biblijskih majki i žena. One se duhovno stavljaju u službu obitelji, života i rađanja. Čovjek dolazi do Boga samo tako što voli i ljubi čovjeka. Nema pravoga bogoljublja bez temeljnoga čovjekoljublja. Naša pokojna Antonija je istinsku vjeru shvatila i razumjela – ljubav je jednako žrtva i ona nije ljubav odvajala od žrtve. Te dvije kategorije ne mogu se odvojiti jedna od druge.

Nemoguće je nekoga ljubiti, a da se nisi spreman za njega žrtvovati. Ljude spašavamo i dajemo im smisao tako što ih volimo. To je istinsko kršćanstvo i to je istinska vjera. Stoga smo se okupili ovdje da zahvalimo Bogu za takav vjernički život naše pokojne Antonije“ rekao je župnik Karađža.

Pokojna Antonija, koju su od milja zvali Tonka, rođena je u selu Mile u župi Jajce 24. lipnja 1939. godine od majke Ane i Nike Jagodin. Sa svojim mužem Stipom iz sela Šibenice u župi Podmilačje vjenčala se 24. siječnja 1959. godine u crkvi Uznesenja BDM u Jajcu i to u narodnoj nošnji koju je rado nosila cijelog života.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM