spot_img
Srijeda, 4 listopada, 2023
spot_img

Safet Zec: Tužan sam zbog svog Sarajeva

U Trevisu kraj Venecije, u crkvi San Teonisto, postavljena su i predstavljena tri djela Safeta Zeca, jednog od najvećih bosanskohercegovačkih i općenito likovnih umjetnika današnjice, piše Večernji list BiH.

Bombardiranje Trevisa

Riječ je o velikim platnima ovog priznatog umjetnika – “Zagrljaj”, “Velika krošnja” i “Spomen na bombardovanje Trevisa 1944.”, priopćeno je iz Fondacije “Ivanka i Safet Zec”. Crkvu San Teonisto fondacija “Benetton” je restaurirala i prilagodila u multimedijalni prostor.

– Radostan sam i ponosan u Trevisu, a istodobno rezigniran i tužan zbog čudnog i ružnog događaja u Sarajevu. Prati me tužna emocija zbog činjenice da u mom Sarajevu skidaju i pile na komade moje veliko djelo iz kongresne dvorane nekadašnjeg sarajevskog hotela Holiday Inn, koja je svečano otkrivena i promovirana uoči zimskih Olimpijskih igara 1983. godine, govoreći da je spašavaju, ne zna se od koga i čega, i koja je preživjela čitav rat. Dotle me Talijani, Francuzi i sve nacije diljem svijeta slave – rekao je Safet Zec.

Pohvale za rad

Zec će u Italiji još jednom primiti pohvale za svoj rad, službeno 25. veljače ove godine na svečanom otvaranju postava u crkvi San Teonisto, koja će od tog dana biti dostupna širem auditoriju, navodi se u priopćenju. Nije nepoznato da Safet Zec u Italiji uživa zvjezdani status, da ga zovu “il grande maestro”, da je njegovim radom impresioniran i papa Franjo i sigurno je da javnost i ovaj put očekuje velika umjetnička priča. Prije puta u Italiju Zec je boravio u svojoj vikendici u Počitelju, i tom prigodom komentirao aktualnu situaciju za Dnevni avaz:

– Počitelj bi mogao donijeti korist svim ovim ljudima koji tu prodaju voće, čuče, a mogli su izdavati svoje apartmane, kuće… Pogledajte samo medresu, han koji je zatvoren, hamam koji je zatvoren, umjetničku koloniju koja je godinama zatvorena… Sve su to mjesta od prvorazrednog značaja i ljepote – istaknuo je Zec, dodavši:

– Imamo zemlju koja je čudo. Na 10-12 kilometara mijenjate strukturu, penjete se, silazite… Tu su vode, jezera, šume… Kažem, gledajući ovo sunce pri ulasku u mostarsko polje, morao bi se plaćati ulaz u tu sunčanu Hercegovinu. Bez obzira na sve, zemlja opstaje, i neuređena i nenjegovana… To je to, Bože dragi – kazao je Zec koji živi na relaciji Venecija – Sarajevo – Počitelj, a ipak se najljepše osjeća u hercegovačkom dragulju

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti