spot_img
Srijeda, 4 listopada, 2023
spot_img

Sadašnjim tempom neki pacijenti bi na transplantaciju organa morali čekati desetljećima

Nemojmo zaboraviti da imamo 2,5 milijuna maraka kada je u pitanju Fond solidarnosti za transplantacije. Mi potrošimo godišnje 100-200 tisuća maraka i taj ostatak završi tko zna gdje – istaknuo je Žuljević.

Na presađivanje organa u Bosni i Hercegovini čeka gotovo 300 pacijenata. U prvih devet mjeseci ove godine urađeno je tek šest transplantacija, piše BHRT.

Lista čekanja

U Udruzi dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH tvrde da novca i stručnog kadra za znatno veći broj zahvata ove vrste ima, ali da nema dovoljne zainteresiranosti da se cjelokupan proces unaprijedi. Na dijalizi je i 39-godišnji Suad Nurkić iz Živinica od kolovoza prošle godine. Predložena mu je transplantacija bubrega.

Sve je trebalo biti završeno do kraja ovog mjeseca jer je majka bila odgovarajući donator.

Male nade

– Ona je svoje pretrage završila u svibnju pri čemu su rekli kako je stanje uredno. Sad kad smo došli u rujnu zbog njezina povišenog dijabetesa i krvnog pritiska oštećeni su njezini krvni sudovi, tako da je ona iz te kombinacije praktički ispala – kazao je Nurkić.

Suad je sada na federalnoj listi čekanja za transplantaciju. U to da će u Bosni i Hercegovini dočekati red ne polaže velike nade s obzirom na broj pacijenata na čekanju, a mali broj transplantacija.

– Imamo dvije tisuće pacijenata na dijalizi. Njih oko 250 čeka na transplantaciju, 700 bi ih moglo biti transplantirano. Međutim, pacijenti su zapravo ogorčeni, deprimirani, imali smo čak i suicidnih situacija kao i situacija gdje nam umiru pacijenti pored živih donatora – naglasio je predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih osobe u FBiH Tomislav Žuljević.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla u svibnju ove godine obećali su znatno povećanje broja transplantacija.

Privatne klinike

– Ove godine smo, što se tiče bubrega, do sada imali tri žive srodničke, supružničke transplantacije, a veći broj transplantacija koštane srži, odnosno matičnih ćelija hematopoeze također je urađeno. Nažalost, još uvijek nismo imali ni jednu transplantaciju od kadaverične osobe, odnosno moždano mrtve osobe – naglasila je transplantacijska koordinatorica UKC Tuzla Narhela Mujačić.

Posljednja kadaverična transplantacija u BiH urađena je sredinom rujna prošle godine. Iz Udruge dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH za listopad najavljene prosvjede su odgodili. Međutim, ako se situacija ne promijeni, osim o prosvjedima, razmišljaju i o upućivanju pacijenata u privatne klinike.

– Nemojmo zaboraviti da imamo 2,5 milijuna maraka kada je u pitanju Fond solidarnosti za transplantacije. Mi potrošimo godišnje 100-200 tisuća maraka i taj ostatak završi tko zna gdje – istaknuo je Žuljević.

Nedavno je pokrenuta inicijativa da se krug donatora, kada su u pitanju srodničke transplantacije, proširi takozvanim ukrštenim transplantacijama, kaže dr. Mujačić, a očekuje se i veći broj kadaveričnih transplantacija povećanjem broja utvrđenih moždanih smrti i razgovorom s obiteljima o doniranju organa. Kada će se to i dogoditi, za sada se točno ne zna, a vrijeme je ključan čimbenik za one koji čekaju organ.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti