Utorak, 5 srpnja, 2022

Roditelju koji ne plaća alimentaciju bit će oduzeta putovnica

Pročitajte i ovo

U Zakonu o privremenom uzdržavanju djece RS-a definirano je da će roditelju koji ne plaća alimentaciju biti oduzeta putovnica dok ne izmiri svoja dugovanja.

Roditelju koji ne plaća alimentaciju bit će oduzeta putovnica

Vlada RS-a razmatrala je Zakon o privremenom uzdržavanju djece RS-a, odnosno osnivanju alimentacijskog fonda i uputila ga u skupštinsku proceduru.

Ovim zakonskim rješenjem se definira pravo na privremeno uzdržavanje, korisnici, postupak za ostvarivanje prava, isplata i povrat iznosa privremenog uzdržavanja.

Također, definirano je da će roditelju koji ne plaća alimentaciju biti oduzeta putovnica dok ne izmiri svoja dugovanja.

– Pravo na privremeno uzdržavanje iz Fonda ima dijete čiji dužnik obveze uzdržavanja ne izvršava ili djelimično izvršava obvezu na način da nisu plaćena tri mjesečna davanja i više mjesečnih obročnih davanja uzdržavanja u posljednjih 12 mjeseci uzastopno ili sa prekidima, računajući od dana kada je pokrenut izvršni postupak – navodi se u zakonu.

Novčani iznos se određuje u visini onoga što je određeno u izvršnoj ispravi, a postupak za ostvarivanje prava, pokreće zakonski zastupnik djeteta ili organ starateljstva.

 

– Do potpunog namirenja potraživanja od obveznika izdržavanja, odbit će mu se izdavanje putne isprave, odnosno putna isprava će se oduzeti. Osnivanje novog Fonda, s posebnom namjenom po ovom osjetljivom društvenom pitanju, jasno nas opredjeljuje da se uhvatimo u koštac s nesavjesnim zakonskim dužnicima, kada je u pitanju uzdržavanje djece – priopćeno je iz resornog ministarstva, prenosi GP Maljevac.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

U Busovači završeno snimanje filma “Amanet”: Komedija o tradiciji, ljudima na selu i prijateljstvu

Sa 60. scenom koju je danas udario načelnik Asim Mekić, u mjestu Jelinak kod Busovače, završeno je snimanje filma...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo