PS VITEZIT – Tvornica eksploziva u Vitezu ponovno bi mogla postati najveća u ovom dijelu Europe

Nakon vijesti da je posrnula tvornica eksploziva u Vitezu u središnjoj Bosni, Vitezit, prodana u ponedjeljak kompaniji Winsley defence group u vlasništvu hrvatskog trgovca oružjem Zvonka Zubaka, nameće se pitanje što revitalizacija ovog nekoć gigantskog poduzeća znači za Vitez i središnju Bosnu, piše Večernji list BiH.

Nakon tri neuspjele prodaje, prvi dan mjeseca veljače 2021. godine može biti označen kao prekretnica razvoja središnje Bosne, smatraju lokalni mediji, ali i brojni stanovnici Viteza. Za najvažniji dio Poslovnog sustava Vitezit, koji je u stečaju, Zubakova kompanija platila je nešto više od 5,5 milijuna eura. Novi vlasnik Zvonko Zubak najavio je da će u roku od 18 mjeseci ponovno pokrenuti proizvodnju, zaposliti gotovo 500 djelatnika i uložiti 65 milijuna eura u poduzeće koje bi trebalo proizvoditi četiri tisuće tona baruta godišnje. Novi vlasnici najavili su kako će prosječna plaća u toj tvrtki nakon pokretanja proizvodnje biti značajno iznad prosjeka u Federaciji BiH.

Ako se ostvare ova predviđanja i obećanja, to bi značilo da će za godinu i pol dana Vitez i cijela njegova okolica konačno prodisati punim plućima. Jer Vitezit ima značajne potencijale koje samo treba pametno realizirati. A kupac Winsley defense group tvrtka je specijalizirana za održavanje, rekonstrukciju i razvoj vojne opreme.

Podsjetimo, Vitezit je bio najveći proizvodni kompleks te vrste u Europi. U pogonima ovoga poduzeća proizvodili su se namjenski proizvodi, raketni baruti, flegmatizatori, antifriz, zatim gospodarski eksplozivi i štapin, a formirala se i treća proizvodna jedinica (Sintevit) čiji su proizvodni programi bili PVC-granulati, ekstruzija i prerada od PVC materijala, izrada ambalaže i ostalih proizvoda od visokotlačnog polietilena, ploča od termoplasta i sl. U toj tvornici proizveden je jedan od najpoznatijih eksploziva u ovom dijelu Europe. Nazvan je po nazivu grada, “Vitezit”. To je pak bio običan eksploziv kao i svi drugi, ali mu se dodalo željezova (III) oksida, 20 posto, i tako je postajao crvene boje i bio prodorne snage.

Prije raspada Jugoslavije tvornica se zvala Slobodan Princip Seljo, skraćeno SPS, poznata po proizvodnji eksploziva “Vitezita”. Bio je to najveći proizvodni kompleks te vrste u Europi. U Domovinskom ratu u prostorijama tvornice nalazilo se zapovjedništvo 3. gardijske brigade Jastrebova prije nego je u Vitezu izgrađena nova vojarna. Cijeli je rat bila u rukama Hrvata.

Tko je Zubak?

Zvonko Zubak rođen je 8. ožujka 1958. u mjestu Bunar kod Plehana u Bosanskoj Posavini. Završio je srednju ekonomsku školu. Prvog fiću zaradio je prodajući obrađeni kamen. Radio je i zidarske poslove. Nakon odsluženog vojnog roka u Peći, odlazi u Njemačku, u München, gdje pronalazi posao na gradilištu. Ubrzo počinje raditi s gipsom, gdje je bila veća zarada. Želio je zarađivati više pa je promijenio posao. Postao je trgovac automobilima. Prvi veći novac zaradio je prodajom automobila Arapima. – Njima je bilo važno da imaju klima-uređaj i da su po mogućnosti zelene boje, ja sam ih kupovao i njima preprodavao – poslije će reći o svom poslovnom početku.

Nakon vjenčanja sa suprugom Ljerkom 1985., registrirao je autobusnu tvrtku za prijevoz radnika na privremenom radu u Bosansku Posavinu. U ratu je sudjelovao u naoružavanju Hrvatske. Povezao je hrvatske vlasti i inozemne dobavljače. U početku je vlastitim kapitalom jamčio za sigurnost transakcija. Preko te tvrtke s kojom je surađivao Hrvatska je kupila i prve MIG-ove.

Osim što se bavi trgovinom oružjem, Zubak posjeduje tvornicu Im-metal u Ozlju kod Karlovca koja proizvodi pištolje “Hrvatski samokres”. U Švicarskoj ima dvije tvrtke koje su ekskluzivni distributeri nekih proizvoda Podravke i Kraša. Spominjalo ga se i kao trgovca dragim kamenjem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Teška prometna nesreća u Perinom Hanu

Jučer održan sastanak načelnika Općina Busovača, Vitez, Novi Travnik i Travnik