Prvi je dan ljeta, očekuju nas visoke temperature

Prvim danom ljeta se službeno smatra dan ljetnog solsticija, koji obično pada između 20. i 23. lipnja. Ove godine ljeto počinje u utorka 21. lipnja.

Kako se Zemlja okreće oko Sunca, ali i oko svoje osi njen položaj u određenom trenutku u odnosu na sunce definira godišnja doba.

Meteorološki, gledano prema temperaturi ljeto počinje tri tjedna ranije, početkom lipnja, pa se tri ljetna mjeseca smatraju lipanj, srpanj i kolovoz, iako kalendarski veći dio rujna nego lipnja pripada ljetnom godišnjem dobu.

Prema najavama meteorologa u utorak se u jutarnjim satima se očekuju prolazni lokalni pljuskovi s grmljavinom u sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Kasnije lokalnih pljuskova može biti u središnjim i istočnim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura između 13 i 18, na jugu zemlje do 21 stupnja. Najviša dnevna temperatura između 27 i 32, na jugu zemlje do 34 stupnja.

srijedu će prevladavati pretežno sunčano vrijeme. U poslijepodnevnim satima lokalnih pljuskova i grmljavine može biti u središnjim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura između 14 i 19, na jugu zemlje do 22. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34 stupnja.

U četvrtak se prognozira porast naoblake u Bosni koja će donijeti nestabilnost i uvjetovati u drugoj polovini dana lokalne pljuskove i grmljavinu. Sunčanije i bez padalina u Hercegovini. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura do 36 stupnjeva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Više od polovine mladih želi iz BiH, u četiri mjeseca u Njemačku i Sloveniju otišlo 5048 radnika

Tuga u Zenici: Preminula mlada medicinska sestra