spot_img

Prototip Teslinog robota stiže već krajem godine?

Bez obzira na to jeste li zagovornik robotike i umjetne inteligencije ili smatrate da je tehnološki napredak u takvom smjeru negativan, jedne stvari svi moramo biti svjesni – u budućnosti će puno više stvari oko nas biti automatizirano i robotizirano.

Jedan od takvih robota koji će nas okruživati, ali i služiti nam mogao bi biti i Tesla Bot, odnosno Optimus, kako je ime prototipa koji se razvija u Muskovim tvornicama.

Tesla je, na iznenađenje mnogih, svog robota predstavila prošle godine, a prema novim informacijama koje je za kineske medije prenio Elon Musk, prototip bi mogao biti gotov već do kraja godine, piše Tech Times.

Muskov plan je da, barem na početku, ovaj robot na sebe preuzme neke ponavljajuće, dosadne, ali i opasne zadatke i na njima zamjeni ljude. No dugoročna vizija je puno veća. Tesla Bot tako bi s vremenom mogao postati nezaobilazni dio milijuna kućanstava u kojima će brinuti o različitim kućanskim poslovima – mogao bi kuhati, kositi travnjake pa čak se i brinuti za starije i nemoćne.

Od tog smo scenarija još daleko, no Musk kaže kako se ne bi trebali čuditi kada bi već do kraja desetljeća djeca roditeljima mogla kupovati takve kućne robote kao poklone.

Teslin robot visok je 172 cm, može podići skoro 70 kg i nositi oko 20 kg tereta, a moći će trčati brzinom od 8 km/h. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji i umjetnoj inteligenciji moći će učiti velikom brzinom i prilagođavati se potrebama ljudi.

Da bi roboti jednom mogli postati sastavni dio mnogih kućanstava vjeruju i u drugim velikim tehnološkim kompanijama poput npr. Dysona. U njihovom posebnom odjelu za robotiku testiraju se različiti uređaji, a cilj je da do kraja ovog desetljeća da imaju spremne autonomne uređaje koji će ljudima pomagati u kućanstvima, prenosi Zimo.

S obzirom na nedavne izjav Bakira Izetbegovića, možemo očekivati da će veći broj ovih robota doći u BIH.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti