spot_img
spot_img
Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Proslavljen patron Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa

Na blagdan Blagovijesti, 8. travnja, proslavljen je patron Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa (VBS) u Sarajevu.

Proslava patrona započela je svečanom misom u kapelici VBS-a koju je slavio vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić u zajedništvu s vrhbosanskim nadbiskupom u miru Vinkom kard. Puljićem, rektorom preč. Zdenkom Spajićem, duhovnikom vlč. Markom Hrskanovićem, ekonomom vlč. Josipom Papkom i ostalim svećenicima i profesorima.

Za vrijeme mise trojica bogoslova primili su po rukama mons. Vukšića službe. Tako je Marin Petrović (V. godina) primio službu akolitata, Zoran Miličević (IV. godina) primio je službu lektorata dok je Petar Kolak (III. godina) primljen među kandidate Vrhbosanske nadbiskupije za đakonat i prezbiterat.

U prigodnoj homiliji nadbiskup Vukšić govorio je o Blagovijesti kao događaju koji bitno određuje svećeničku službu jer je “svećenik onaj koji donosi blagu vijest cijelome svijetu, a to je Krist Isus”. “Crkva se blagdanom Blagovijesti sjeća i proslavlja misterij Isusova utjelovljenja. Čini to naviještanjem svetih tekstova kojima je taj događaj najavljen i opisan”, napomenuo je nadbiskup Vukšić i nadalje govorio o Blaženoj Djevici Mariji “u čijem je krilu Bog uzeo ljudsko tijelo i tim je tijelom, bilo prikriveno njegovo božanstvo za vrijeme njegova zemljaskoga života”.

“To nam ostaje misteriji koji se samo vjerom može prihvatiti. Tako u euharistijskom slavlju Isusovo ljudsko i božansko obličje pod prilikama kruha i vina ostaje prikriveno i može se shvatiti samo kao misteriji koji se spoznaje vjerom”, dodao je i govoreći o svećeničkoj službi nadbiskup Vukšić rekao je “da svećenici nasljeduju Kristovo dostojanstvo koje je primio samim utjelovljenjem”. “On je svojom žrtvom na križu postao posrednik između Boga i zemlje i na taj način ustanovio je sakramentalno svećeništvo po kojemu se ljudi posvećuju”, kazao je te na kraju homilije pozvao svećenike i bogoslove “da neprestano zahvaljuju Bogu na tome daru prema kojemu se spremaju primanjem crkvenih službi akolitata, lekotarata te primanjem među kandidate za svećeništvo”.

Na proslavi patrona sudjelovali su profesori KBF-a kao i bogoslovi iz Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater iz Vogošće kod Sarajeva, javlja mrežna stranica VBS-a.

Liturgijsko pjevanje animirao je bogoslovski zbor Stjepan Hadrović. Poslije mise upriličen je ručak u bogoslovskoj blagovaonici za goste VBS-a.

Podsjećamo, svetkovina Navještenja Gospodinova ili Blagovijest slavi se 25. ožujka, međutim, budući da je ove godine taj nadnevak bio u okviru Velikoga tjedna, njezina proslava pomaknuta je na prvi ponedjeljak nakon završetka uskrsne osmine, to jest 8. travnja.

Ž.I., KT

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti