spot_img
spot_img
Utorak, 16 travnja, 2024

Proslava Velike Gospe u svetištima i župama Vrhbosanske metropolije

Velika Gospa dan je svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Slavi se 15. kolovoza svake godine a taj je dan i državni blagdan u Republici Hrvatskoj.

Na svetkovinu mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta. Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII 1. studenog 1950. Tome prethodi duga tradicija stara gotovo kao i samo kršćanstvo. O Marijinom uznesenju pisali su, među ostalima, kršćanski autori sveti Bernard, sveti Antun Padovanski i drugi.

Blagdan se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi. Održavaju se procesije i festivali. Anglikanci i luterani slave blagdan, ali bez službenog spominjanja riječi “uznesenje”.

Inače, ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije obavijestilo je građane Hercegbosanske županije da je subota, 15. kolovoza, 2015. godine, neradni dan.

U hrvatskom katoličkom puku postoji više svetkovina koje se osobito svečano obilježavaju. Jedna od takvih je i Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo, poznatija kao Gospojina ili jednostavno Velika Gospa. Iako je kolovoz vrijeme godišnjih odmora Hrvati-katolici nastoje hodočastiti u neko od marijanskih svetišta, ili župa koje na taj dan slave svoj patron. Donosimo vam pregled kako je ove godine proslavljena Velika Gospa u nekim od naših svetišta i župa.

Sarajevo – Stup: Kardinal Puljić predvodio središnje misno slavlje

Na svetkovinu Velike Gospe 15. kolovoza u sarajevskom prigradskom naselju Stup, u Gospinu svetištu, središnje koncelebrirano euharistijsko slavlje pred više tisuća vjernika u večernjim satima predvodio je i pod njim propovijedao vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić. U proslavi su sudjelovali hodočasnici iz sarajevskih župa, župa Vrhbosanske nadbiskupije kao i iz čitave BiH i inozemstva. Sada već tradicionalno proslavi Velike Gospe su se pridružili i sarajevski Romi koji na poseban način obilježavaju ovu veliku svetkovinu.

Olovo:Stari običaji u novom ruhu

Uz nazočnost velikog broja hodočasnika sv. misu je predvodio vikar Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Marijan Karaula. Hodočasnici su pristigli iz susjednih općina i i župa. Lijepo vrijeme pogodovalo je i svima koji su došli večer prije i po starom običaju prenoćili u crkvenom dvorištu. Večernju molitvu uoči Velike Gospe predvodio je vikar Franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci fra Željko Brkić. Na kraju misnog slavlja od svojih vjernika iz Olova oprostio se dosadašnji čuvar svetišta fra Gabrijel Tomić koji ide na novu dužnost u župu Brestovsko. Novi čuvar svetišta, fra Ilija Božić, zahvalio je fra Gabrijelu i svim hodočasnicima te pozvao sve koji su u mogućnosti da pomognu obnovu crkve.
Misno slavlje se moglo slušati putem radio Bobovca, a signal je preuzimao radio Herceg-Bosna.
Tolisa: Više od 6.000 vjernika na proslavi
Blažena Djevica Marija od davnina je zaštitnica župe Tolisa i već tradicionalno tisuće vjernika u Posavini hodočaste i okupljaju se ispred franjevačkog samostana kako bi u svečanom ozračju proslavili patron župe. Na proslavu je ove godine stiglo više od 500 hodočasnika iz župa Domaljevac, Grebnice, Oštra Luka-Bok te Donje i Gornje Tramošnice koji su pješačili do Tolise kako bi molitvom proslavili svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo.
Svečanu koncelebriranu pučku sv. misu predslavio je fra Zdravko Anđić koji je u svojoj propovijedi, među ostalim naglasio kako je poniznost bila prva i osnovna osobina Blažene Djevice Marije i ona je zato putokaz kako kršćani trebaju živjeti i prihvaćati Božju volju.
Raspjevani u hodočasničkoj pjesmi, i ozareni, ne samo ljetnim suncem, nego još više žarom, molitvom i pobožnošću, za proslavu blagdana vjernici toliškog kraja pripremali su se kroz mise trodnevnice koje su predvodili fra Zvonko Benković, fra Vidan Mišković i fra Perica Martinović koji je pritom proslavio veliki jubilej: 40 godina od svoje Mlade mise.

Rama-Šćit: Gospa okuplja raseljene Ramljake

I u župi Rama-Šćit 15. kolovoza svečano je proslavljena svetkovina Velike Gospe. Uz suslavlje desetak svećenika, svečanu svetu misu predvodio je i pod njom propovijedao fra Ivan Šarčević. Za ovu veliku svetkovinu vjernici su se pripremali kroz trodnevnicu, a svaku večer, prije svete mise, vjernici su imali prigodu za ispovijed. Velika Gospa ili Gospojina u Rami se štuje od davnina i na taj dan okupi se mnoštvo vjernika iz svih ramskih župa. Posljednjih nekoliko godina svetkovina Velike Gospe postala je i dan susreta brojnih Ramaca koji su raseljeni diljem svijeta i onih koji žive u Rami.

Breške: Tisuće vjernika na proslavi Velike Gospu

Profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, fra Marinko Pejić, predvodio je svečanu svetu misu u župi Breške kod Tuzle kojoj je nazočilo skoro 3.000 vjernika iz tuzlanskog kraja, ali i iz drugih dijelova BiH koji su hodočastili u Breške. Nakon mise upriličeno je narodno veselje uz zvuke šargija i igranje narodnih kola te nastupe kulturno-umjetničkih društva. Obilježavanje Uznesenja Blažene Djevice Marije važi za jedinstvenu i najveću manifestaciju katolika tuzlanskog kraja. Za proslavu Velike Gospe vjernici su se pripremali devetnicom od 6. kolovoza.

Dolac: Trodnevna priprava

Tradicionalno svečano kako i dolikuje svetkovina Velike Gospe proslavljena je u župi Dolac u općini Travnik. Sv. misu u dvorištu župne crkve predslavio je, uz koncelebraciju župnika fra Zorana Livančića, gučogorskog gvardijana fra Drage Pranješa Čarlija i još desetak svećenika, fra Pero Vrebac, duhovni odgojitelj na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Okupio se veliki broj vjernika s područja Lašvanske doline, ali i iz drugih srednjobosanskih područja.
Svetkovini Velike Gospe prethodile su molitvene svečanosti trodnevnice, a mise su predvodili župnik fra Zoran i vikar franjevačkog samostana u Gučoj Gori, fra Josip Filipović. Misu uočnicu, u okviru svečanosti i molitvenih pobožnosti trodnevnice, predvodio je duhovnik fra Pero, a pred početak sv. mise u procesiji oko župne crkve, uz molitvu, nošeni su raspelo i kip Blažene Djevice Marije.

Osova: Mise zornice prije Gospojine
Tisuće vjernika okupile su se u osovskoj župi. Vjernici su se za ovu svetkovinu pripremali kroz dvotjedne mise zornice što je stara tradicija ove župe. U koncelebraciji više od 20 svećenika misno slavlje je predvodio fra Nikola Pašalić, voditelj katoličke misije u New Yorku. U svojoj homiliji se posebno osvrnuo na propovijed sv. Ivana Damšćanskog o BDM kao „kovčegu novog saveza“. Kovčeg starog saveza načinili su najbolji majstori, a „kovčeg novog saveza“ je djelo Gospodnje.
Propovjednik je pozvao vjernika da kažu poput Gospe „Evo službenice Gospodnje“. Fra Nikola je kao neizmjerne vrjednote koje nas vode u vječni život istaknuo poniznost i poslušnost koje možemo učiti od BDM.
Nakon sv. mise upriličeno je narodno veselje.

Široki Brijeg: Najposjećenija devetnica Velikoj Gospi u Hrvata
Još od ranih jutarnjih sati oživjela je širokobriješka župa Uznesenja Blažene Djevice Marije. U 4.30h svećenici su počeli ispovijedati pristigle hodočasnike koji su pješice, većinom bosi, stigli sa svih strana Hercegovine i okolice. Od 5.00h slavljene su svaki puni sat svete mise, a tiha zahvalna i zavjetna molitva neprestano se izlijevala Gospi u plavom. Središnje misno slavlje započelo je u 11.00h procesijom s Gospinim kipom kroz crkveno dvorište uz molitvu Litanija Svih svetih koje je predvodio gvardijan fra Sretan Ćurčić. Svetu misu je predslavio dr. fra Marinko Leko, župnik u Rakitnu i posuški dekan, u suslavlju sa 16 svećenika među kojima je bio i dr. fra Ivan Sesar, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.
Župa se za Veliku Gospu pripremala devetnicom, a za svih deset dana obilježavanja podijeljeno je oko 51.000 svetih pričesti, što je za 8.000 više nego prošle godine. Svake večeri je molitvenom programu nazočilo oko 10.000, dok je u nedjelju, na večeri blagoslova djece, i sinoć, na Uočnicu, nazočilo više od 15.000 vjernika. To govori da je doista riječ o najposjećenijoj devetnici Velikoj Gospi u Hrvata.

Proslava Velike Gospe u Banjolučkoj biskupiji

Svečano je bilo i u župi Sokoline, gdje je središnje misno slavlje, u nazočnosti oko 2.000 hodočasnika, predslavio banjolučki biskup mons. dr. Franjo Komarica. Župa Sokoline smještena je u Kotorvaroškom kraju i, nažalost, cijela je iseljena, tako da danas u župi ne živi nijedan vjernik, a hodočasnici su došli iz mjesta u kojima sada žive, uglavnom iz Hrvatske, Austrije i Njemačke.
U Banjolučkoj biskupiji svečano je bilo i u župi Ivanjska, pored Banja Luke, gdje je središnje misno slavlje predslavio pomoćni banjolučki biskup mons. dr. Marko Semren u nazočnosti oko 500 hodočasnika.
Uz župnika fra Marka Kovačića u koncelebraciji su bili i domaći sin vlč. Davor Klečina, te župnici iz susjednih župa fra Bono Tomić i vlč. Anto Marić.
U prigodnoj propovijedi biskup Semren je naglasio da je Marija bila i ostala najsigurniji znak pravovjernosti i most kojim su ljudi dolazili k Isusu, te da je ona sijala božanski život u svoje biće, te joj je tijelo služilo za proslavu Boga.
Župa Ivanjska je godine 1991. imala 3.524 katolika (1974: 4.960). Tijekom ratnih godina (1992.-’95.) većina župljana je izbjegla ili prognana. Ostalo je oko 100, uglavnom starijih osoba. Povratak teče sporo tako da danas župa ima 157 vjernika.
Velikoj Gospi se hodočastilo i u drugim krajevima Banjolučke biskupije. Glavno hodočasničko mjesto je bila župa Dolina kod Bosanske Gradiške, gdje je misno slavlje predslavio fra Ilija Matanović, a nazočilo je oko 400 hodočasnika. U župi Vidoši, u livanjskom kraju, misno slavlje je predslavio fra Drago Bojić, a pučkoj misi je bilo nazočno više od 5.000 hodočasnika. Mnoštvo je puka pohodilo trodnevnice, hodočastilo, ispovjedilo svoje grijehe i na kraju, na sam dan svetkovine, 15. kolovoza ispunilo dvorište oko crkve u Vidošima. Na trodnevnicama su sudjelovali i pripomagali i gorički novaci.

Katolički tjednik

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM