Proslava patrona jedine župe Bl. Stepinca u nadbiskupiji

Jedina župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji posvećena Bl. Alojziju Stepincu koja se nalazi u Orašju proslavila je 10. veljače svoj patron.

Svečano euharistijsko slavlje u koncelebraciji s 30-tak svećenika predvodio je upravitelj samostana Badija u Hrvatskoj, član Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Sesar. Nazočne je na početku pozdravio župnik fra Bono Kovačević.

U prigodnoj homiliji fra Ivan je govorio o životu i djelovanju Alojzija Stepinca koji je u narodu prihvaćen zbog uzornog života i hrabrog podnošenja nepravde. Uz brojne poticajne i riječi utjehe, fra Ivan je naglasio „kako nas Bl. Stepinac uči da je odgovor na mržnju i na zlo, praštanje i ljubav“. „Mirna savjest je najveća zastava, a čisto srce najdraži grb koji se može istaknuti kao iskaznica katoličkog vjernika u bilo kojem vremenu, pa i u ovom našemu kojeg mnogi nazivaju vremenom obrnutih vrijednosti“, poručio je uz ostalo fra Ivan u svojoj propovjedi.

Na kraju mise fra Bono je zahvalio svima koji su doprinijeli da patron protekne svečano i u duhu molitve te istaknuo kako nastoji da se u župi uvijek nešto događa na duhovnom i kulturnom polju, uključujući djecu i mlade, te njihove roditelje, ali isto tako ne zaboravlja ni stare i nemoćne, kao ni siromašne.

Župa Bl. Alojzija Stepinca Orašje, inače osnovana 2006., proslavila je svog zaštitnika u godini njegovih znamenitih jubileja – 125. obljetnice rođenja i 25. obljetnice beatifikacije. Ujedno je ovo i obljetnica gradnje crkve u Orašju, a za ovaj značajan jubilej, pripremali su se kroz devetodnevnu duhovnu obnovu u čast Bl. Stepinca. Bližu pripravu kroz tri zadnja dana vjernici iz Orašja i štovatelji iz okolnih župa imali su kroz mise trodnevnice u župnoj crkvi, koje je predvodio svećenik iz Slavonskog Broda vlč. Marin Knežević.

Podsjetimo još kako je Stepinac u svoj biskupski grb, kao geslo, stavio riječi psalmiste: „In te, Domine speravi!“ (U tebe se Gospodine uzdam!), te su one uklesane u novosagrađeni oltar u župnoj crkvi, a na umjetnički način prikazane i na oltarskoj slici, prenosi nedjelja.ba. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Prva utrka Off Road Saveza BiH u Busovači!

Obavijest iz Župe sv. Ante Padovanskog Busovača