Četvrtak, 26 svibnja, 2022

Prosječna plaća 999KM, a potrošačka korpa 2265 KM

Pročitajte i ovo

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH.

Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 44,09 posto, navode iz Saveza samostalnih sindikata BiH Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec prosinac 2021. godine iznosi 2.265,67 KM i za 75,37 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec listopad 2021. godine iznosila je 999 KM, prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku i za jednu KM je viša od iznosa u prethodnom mjesecu.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana 45,3 posto; stanovanje i komunalne usluge 13,7 posto; higijena i održavanje zdravlja 6,6 posto; obrazovanje i kultura 8,8 posto; odjeća i obuća 14,1 posto; prijevoz 6,1 posto; održavanje domaćinstva 5,3 posto. U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

OGROMNE ŠTETE, STRADALO NEKOLIKO GRADOVA Nikad veći led pao na sjeveru Hrvatske

DHMZ Republike Hrvatske izdao je upozorenje u trenu kad je tučonosni oblak već “rasipao” svoj teret na sjeveru Hrvatske....
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo