Utorak, 29 studenoga, 2022

Propovijed fra Vice Tomasa na Busovačkim stajama 1997. godine: „Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!“

Pročitajte i ovo

Fra Vinko Vice Tomas bio je omiljeni svećenik i franjevac provincije Bosne Srebrene. Dugo godina bio je na službi u župi sv. Ante Padovanskog u Busovači gdje je ušao u srca mnogih Busovljaka svojom toplom naravi, dobrom dušom i riječima podrške, ali i ponekim poklončićem, kojih nikad nije nedostajalo. Preminuo je 2018. godine.

Čitatelj našeg portala ustupio nam je video materijal s obljetnice stradanja na Busovačkim stajama koja je obilježena sad već davne 1997. godine. Na videu možete poslušati dijelove uvijek zanimljive, korisne i nadahnute propovijedi koju je okupljenom narodu držao upravo fra Vinko Vice Tomas.

Izvor: grad-busovaca.com

„Naš mladi pjesnik Antun Branko Šimić sa 28 nepunih godina naravnim putem bez metka završava život, ali nam ostavlja divne poruke. „Ma pazi čovječe da ne ideš malen ispod zvijezda. Pusti neka te prožima blaga svjetlost zvijezda i onda na svom koncu mjesto u prah pređi sav u zvijezde”. I drugi pjesnik kaže „Eto, meni je dodijeljeno određeno da zemlju darivam pregršti plaha, a zemlja se pita „Šta je zapravo dobivam?“ – „Ništa“. Ono što je vrijedno ukrale su zvijezde.

Pa zato braćo i sestre, ja vas pozivam danas da oživimo svoju vjeru, produbimo nadu, produbimo ljubav… I ne bojte se. Blago onom tko navijek živi, imao se rad’ šta i roditi.

U Dubrovniku, u crkvi ‘male braće’, među dragim slikama, jedna vjerojatno poklon mornara. Koji put sam sjetio pred njom, odmarao dušu i mario za sebe, za vas, za one koji gube nadu. Netko je na tu sliku svojom rukom dopisao, ne umjetnik, „spes desperantium“ – „nada očajnika“. A evo braćo i sestre, mi nismo očajnici, ali mi imamo uvijek nadu, mi nismo razbojnici“, dio je fra Vicine propovijedi. Nažalost, cijeli snimak nemamo stoga ni dio propovijed koju smo naveli nije cjelovit.

Stradanje „Humanitarnog konvoja života“ na Busovačkim stjama

Ratne 1993. godine, točnije 15. lipnja 1993. godine, snage Armije BiH ubile su 18 i ranile 20 pripadnika HVO-a kao i civile iz pratnje konvoja pomoći Hrvatima nazvanog Humanitarni konvoj života. Tijekom rata ovakvi konvoji su planinskim vrletima po nepristupačnom terenu i uz veliki rizik vršili opskrbu hranom, opremom i drugim materijalnim sredstvima hrvatski narod i branitelej potpuno opkoljene Lašvanske doline.

Obilježavanje obljetnice na Busovačkim stajama obilježava se već 29 godina. Okupe se mnogi, branitelji, obitelji poginulih, drugi sumještani koji se svake godine prisjete žrtve koju su najveći sinovi hrvatskog naroda u Središnjoj Bosni morali dati kako bi očuvali svoja ognjišta, domove i obitelji.

Izvor: grad-busovaca.com

Fra Vice preminuo 2018. godine

U 82. godini života, 54. godini svećeništva i 61. godini redovništva u petak, 30. studenog 2018. godine u poslijepodnevnim satima u Hrvatskoj bolnici “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj, preminuo je bosanski franjevac i svećenik fra Vinko Tomas, u narodu poznatiji kao fra Vice.

U Fojnici je njegovu misu zadušnicu predvodio gvardijan fra Miro Relota koji je, umjesto propovijedi, kazao nešto više o životu pokojnog fra Vice, brojnim anegdotama i osobinama, teško suzdržavši emocije kao i većina okupljenih.

“Kad umre fratar, s njim umire i cijela jedna povijest”, referirao se gvardijan na riječi Ive Andrića nazvavši pokojnika neponovljivim te zaključivši riječima “Bio jednom jedan fra Vice”.

Mons. Luka Tunjić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije prenio je tada riječi sućuti kardinala Puljića osvrnuvši se posebno na komunikacijske vještine fra Vice koji se znao prilagoditi svakome i svakoj situaciji na najbolji način.

“Bio je jednostavno most između Boga i ljudi”, kazao je mons.Tunjić.

Fra Vice je rođen u mjestu Lug u župi Bugojno 11. siječnja 1937. godine. Pučku školu pohađao je u rodnom mjestu, a gimnaziju u Visokom. Franjevački habit obukao je 1958. godine. Teološki studij završio je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Svečane zavjete položio je 1964. godine, a godinu kasnije zaređen za svećenika.

U Zagrebu je 1970. godine stekao magisterij iz oblasti pedagogije. Službu župnog vikara vršio je u Fojnici, Zenici, Vijaci, Rami/Šćitu, Kraljevoj Sutjesci, Gučoj Gori, Busovači, Jajcu, Livnu i Brestovskom. Župnik je bio u Bučićima, Varešu i Uskoplju.

Fra Vice je uvijek bio vedra duha i nasmijana lica, spreman na šalu kako s djecom tako i sa starijima. Bio je čovjek koji je svim srcem volio ljude. U susretima je dijelio svete sličice s molitvicama – često vlastitima, a djeci je dijelio bombone nazivajući sam sebe “SS dealer-om” (slatko i sveto), u stilu pravljenja svojih kratkih doskočica i šala od tako uobičajenih stvari i pojmova.

D.P./ grad-busovaca.com

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Zlatna groznica u srcu Bosne! Ovo su detalji projekta teškog milijardu dolara

Kompanija Adriatic Metals na projektu rudnika u Varešu namjerava zaraditi više od milijardu dolara. U dokumentima ove kompanije navodi se...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo