Promicanje poduzetničkog duha kod mladih

0
178
Udruga za održivi razvoj UZOR i Osnovna škola Busovača uz potporu Federalnog ministarstva obrta i poduzetništva do kraja godine provodit će projekt “Osnovac poduzetnik”.

Riječ je o projektu koji za cilj ima razvijanje poduzetničkih osobina kod djece u ranoj dobi stvarajući predispozicije za njihove buduće poduzetničke aktivnosti, a što ima dugoročan učinak na razvoj gospodarstva s aspekta poticanja kapitalnih investicija i razvitka poduzetničkog sektora.

Projekt „Osnovac poduzetnik“ zasniva se na poticanju poduzetničkog duha kod najmlađih članova našeg društva stvaranjem okruženja gdje djeca mogu biti inovativna i kreativna, stvarati prilike, razmišljati kritički, preuzimati rizike, osmišljavati ideje i pronalaziti rješenja.

Mladim kreatorima projekta „Osnovac poduzetnik“ ravnatelju Slavenu Katavi i mag. oec. Bojanu Petroviću, “od ideje do realizacije“ pomogla je zastupnica u Saboru KSB Suzana Krišto.

Na predstavljanju projekta, ravnatelj Osnovne škole Busovača Slaven Katava kazao je kako je ovo samo jedan u nizu projekata i aktivnosti koje škola provodi za na korist svih učenika i nastavnog osoblja. Spomenuo je i jučerašnje potpisivanje ugovora s Federalnim ministarstvom prostornog uređenja putem kojeg je osigurano 35.000,00 KM za rekonstrukciju sportske dvorane Osnovne škole “Busovača”. Uz to, pozvao je učenike da se uključe u ovaj hvale vrijedan projekt.

Koordinator projekta mag. oec. Bojan Petrović učenicama i učenicima je predstavio glavni smisao projekta koji je probudio jako veliko zanimanje kod djece. Tako su neki spomenuli da već danas razvijaju poduzetnički duh. Neki rade domaće eko proizvode, neki se bave obradom metala, neke zanima stolarstvo i mehanika, a neki su i u online svijetu.

“Raduje me što ovaj projekt provodimo među učenicima koji već sada pokazuju zanimanje za poduzetništvo. Vjerujem da ćemo napraviti i konkretne rezultate te tako utjecati na vaš budući razvoj. Jedna od glavnih aktivnosti svakako će biti izrada biznis plana za već izražene i zamišljene ideje”, kazao je Petrović dodavši:

“Ova radionica „Osnovac poduzetnik“ zasniva se na poticanju poduzetničkog duha kod najmlađih članova našeg društva stvaranjem okruženja gdje djeca mogu biti inovativna i kreativna, stvarati prilike, razmišljati kritički, preuzimati rizike, osmišljavati ideje i pronalaziti rješenja”.

Zastupnica u Saboru KSB Suzana Krišto iskazala je zadovoljstvo što je dio ovog vrijednog projekta mladih ljudi koji pokazuju zainteresiranost i poduzetnički duh koji se sada sustavno ne podupire, a što moramo promijeniti.

„Poduzetništvo mladih i druge važne oblasti su sadržane u Nacrtu strategije za mlade koju sam uradila i predala na protokol Sabora kako bi na temelju Ustava KSB i Poslovnika prošla propisanu proceduru i bila usvojena u Saboru ŽSB. Naravno nakon usvajanja Nacrta bit će javna rasprava u tijeku koje će svi moći dati svoje prijedloge kako bi Strategija za mlade u KSB bila sveobuhvatna i realno primjenjiva i što je najvažnije dala rezultate u poboljšanju pozicije mladih. Ovim projektom pokazuje se uspješnost jedne inicijative mladih, ali i uspješne suradnje mladih s idejom i projektom s mladima na pozicijama, s mogućnošću utjecaja i razumijevanja donositelja odluka. Možemo reći da je ovo višestruko uspješan projekt.“ izjavila je zastupnica Krišto.

Za kraj, učenicima je zaželjela da što lakše usvoje nova znanja i budu spremni preuzeti važne uloge u društvu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.